ПРЕДШКОЛЦИ ИЗВЕЛИ ПРЕДСТАВУ ''ТОРТА НА ПЕТ СПРАТОВА''

У препуној сали Културног центра, малишани из припремне предшколске групе Вртића ''Невен'' извели су представу "Торта на пет спратова". Представа је реализована по истоименој поеми Добрице Ерића, коју су васпитачице Вања Атић и Слађана Суботић адаптирале и прилагодиле дечијем узрасту. Шароликост костима, звучни и светлосни ефекти и одлична глума изазвали су овације публике. Овом приликом предшколци су обележили своје четворогодишње дружење са васпитачима и уз пригодне поклоне им се захвалили на дивним данима одрастања у Вртићу.

neven

НА 52. СЕДНИЦИ ОПШТИНСКОГ ВЕЋА УТВРДИЛО ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ЗАВРШНОМ РАЧУНУ БУЏЕТА

Предложена Одлука о пријави комуналних проблема грађана

Општинско веће је на својој 52. седници утврдило предлог Одлуке о завршном консолидованом рачуну буџета општине Мионица за 2016. годину, који је упућен општинском парламенту на разматрање и усвајање. Према утврђеном предлогу, укупно остварени текући приходи, примања и пренета средства износе нешто мање од 426,3 милиона динара, а укупно извршени текући расходи и издаци 416,65 милиона, уз суфицит од 6,64 милиона динара.

На овој седници је између осталог утврђен и предлог Одлуке о прибављању непокретности земљишта у јавну својину Општине која је Планом генералне регулације градског насеља Мионица планирана за наставак изградње улице која пролази непосредно изнад Предшколске установе ''Невен'', као и Одлука о изменама и допунама Одлука јавним и некатегорисаним путевима, одржавању чистоће јавних и зелених површина и заштити комуналних објеката, о држању домаћих животиња и кућних љубимаца и комуналној инспекцији због њиховог усклађивања са одредбама новог Закона о прекршајима.

dsci0019

Скупштини ће бити предложена и Одлука о пријави комуналних проблема грађана општине Мионица. У вези са тим председник општине Мионица Бобан Јанковић је истакао да је идеја да се по угледу на друге средине где се овај модел успешно примењује уведе електронска апликација преко које ће грађани моћи да пријаве сваки комунални проблем и да у врло кратком року добију одговор од надлежних служби, а све у циљу успостављања што боље интеракције грађана и локалне самоуправе.

У даљем току седнице су утврђени предлози Одлука о расписивању Јавног конкурса за попуњавање положаја начелника и заменика начелника Општинске управе, о давању на привремено коришћење неизграђеног објекта у Бању Врујци за потребе оболелих од мултиплекс склерозе, као и предлози Решења о именовању Александра Мишића, Зорана Миливојевића и Весне Ђујић за вршиоце дужности директора Дома здравља, Културног центра и Туристичке организације.

ПРОСЛАВЉЕН СПАСОВДАН

Учешће у јучерашњој прослави славе мионичког Храма Светог Вазнесења Господњег узели су бројни грађани мионичког краја, међу којима и руководство Општине на челу са председником Бобаном Јанковићем, припадници полиције, ученици Основне школе ''Милан Ракић'', малишани из вртића ''Невен'', чланови КУД ''Кондир'' из Мионице и многи други. Прославу Спасовдана обележили су Света литургија, свечана литија улицама Мионице, освећење славског жита и резање славског колача, а славску трпезу припремили су овогодишњи домаћини Зоран Текић из Толића и Боривоје Трифуновић из Кључа.

DSCI1837

Архијерејски намесник колубарски Саша Тимотић је ову прилику искористио да упути речи захвалности локалној самоуправи која је за радове на уређењу црквеног комплекса определила 800.000 динара на основу спроведеног конкурса за средства дотације црквама и верским заједницама. Из тих средстава је урађена термоизолација за парохијски дом, а планира се куповина котла за грејање на пелет и извођење лимарских радова на Храму, као и уређење теретног пута у дужини од око 60 метара.

dsci1631

ОБЕЛЕЖЕН ДАН СРЕДЊЕ ШКОЛЕ ''МИОНИЦА''

Први пут од оснивања једина мионичка средњошколска установа је јуче обележила Дан школе. Средња школа ''Мионица'' је основана пре 8 година, а за Дан школе је одабран датум када је ова установа добила званичну верификацију. Свечани програм је одржан у присуству званица из јавног и политичког живота Општине, као и професора и ученика, а у поздравној речи директорка Катарина Чарапић је нагласила да будући правци развоја Средње школе морају потпуно бити усклађени са стратегијом привредног развоја општине Мионица, која је у великој мери базирана управо на развоју туризма.

На тај начин, у синергији, док школа образује кадрове из области туризма и угоститељства, Општина им ствара услове за будуће запослење, тако да с правом можемо очекивати да ће велики број наших ученика убрзо по завршетку школовања добити запослење у својој струци и у својој општини. Ове године, одлуком министра просвете, уписаћемо два одељења првог разреда, једно одељење туристичких техничара у четворогодишњем трајању и једно комбиновано одељење кувара и конобара у трогодишњем трајању, које ће се образовати по новом дуалном моделу образовања. То подразумева да ће сваки ученик имати обезбеђено место за обављање практичне наставе у овдашњим привредним туристичким и угоститељским субјектима, а Хотел ''Нарцис'' на Дивчибарама и Хотел ''Врујци'' гарантују да ће за половину најбољих обезбедити посао. Наравно, иза наших успеха и амбициозних планова стоји снажна подршка наше општине-рекла је директорка Средње школе Мионица.

Присутнима се након тога обратио први човек општине Мионица Бобан Јанковић, истакавши да је основа за развој сваке општине да људи који у њој живе и раде воле своје место, да се према њему односе као добри домаћини и да ће на тај начин допринети његовом развоју, уз услов да су квалитетни у својој струци.

Јако је битно да сви ученици који прођу кроз Средњу школу стекну најбоља знања и вештине које ће применити у раду, као и да им се обезбеди адекватно запослење и савремени услови за живот. Свакодневно радимо на развоју наше општине, довођењу инвеститора и развоју привреде, а пре свега туризма, како би остварили овај циљ.

Стварамо модерне и савремене услове у којима ће наши ученици стицати сва неопходна знања, како би сутра били тражени на тржишту рада. Овом приликом најављујем реконструкцију основне и средње школе, подизање споменика нашем познатом песнику и дипломати Милану Ракићу, као и завршетак радова на Хали спортова и отварање Националног рукометног тренинг центра. Заједно са Центром за образовање и развој који смо отворили прошле године, представљаћемо јединствено место у Србији где ће бити обједињена целокупна понуда, од спортске хале и смештајних капацитета који ће унапредити спорт и развити рекреативни туризам, па све до Центра где ће се организовани бројни програми за одрасле и децу и који ће постати основ развоја конгресног туризма.-истакао је председник општине Мионица Бобан Јанковић у свом обраћању и изразио уверење да ће након реализације започетих пројеката Мионица бити место у које ће људи долазити да живе и раде, а млади остајати да стварају своје породице.

Уметнички програм су обележили плесни и фолклорни наступи мионичких средњошколаца и гостију из КУД ''Извор'' из Ваљева, док су поводом Дана школе уручене похвалнице кандидатима за ђака генерације, члановима Драмског студија, као и ученицима који су постигли истакнуте резултате на републичком такмичењу из куварства, на недавно одржаној ''Повленској сремушијади'' и на такмичењима из историје, рецитовања и малог фудбала.

''ПАЖЉИВКО''-ЕДУКАТИВНА ПРЕДСТАВА ЗА ПРЕДШКОЛЦЕ И ПРВАЧИЋЕ

Општински савет за безбедност саобраћаја је у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја Републике Србије за све мионичке предшколце и првачиће данас организовао едукативну представу ''Пажљивко''. Истоимени главни јунак је кроз игру и забаву својим новим другарима дао важне савете о безбедном понашању деце у саобраћају, од тога како се треба понашати у јавном превозу, до тога како се безбедно прелази улица. Сва деца су по завршетку представе на поклон добила флуоресцентне наруквице које ће им омогућити безбедније кретање у саобраћају.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту