ПОЉОПРИВРЕДА

Поврће, житарице, крмно биље


Више од 60% становништва Општине се бави пољопривредом. Највише су заступљене производња поврћа (кромпир, парадајз, паприка, купус...), житарица (пшеница, кукуруз) и крмног биља. Климатски услови су веома погодни и за производњу лековитог биља.

 

Сточарство


Tридесетак приватних фарми производи се највише конзумних јаја по глави становника у Србији, а изграђен је и већи број објеката у приватном власништву за узгој товних пилића. У десетинама приватних стаја за краве капацитета од 10 до 50 грла, производи се квалитетно млеко. Постоје и велики смештајни капацитети за тов јунади, у друштвеном сектору (четири објекта за продужни тов јунади капацитета 2.400 грла у турнусу) и у приватном у око 200 објеката за тов капацитета од 30 до 100 грла у турнусу. Мионички сточари су надалеко познати по узгајању квалитетних грла крава сименталске расе са којима редовно освајају највиша признања на Новосадском и другим сајмовима.

 

Воћарство


У воћарској производњи најзаступљенија је шљива од које се прави најквалитетнија ракија, малина, јагодичасто воће и аутохтоне врсте крушака, јабука и другог воћа. Изграђено је и неколико хладњача и сушара, а хладњача ''Сувоборка'' (капацитет 3.000 тона замрзнутог воћа), некада у друштвеном сектору, сада је приватизована. Десетак земљорадничких задруга поседује значајне неискоришћене капацитете.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту