У ПОНЕДЕЉАК 13. НОВЕМБРА У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА ''МИОНИЦА НЕКАД И САД''

plakat

У понедељак 13. новембра у Културном центру биће отворена изложба фотографија ''Мионица некад и сад''. Изложене фотографије су настале у периоду од проглашења Мионице за варош крајем 19. века до данашњих дана. Након отварања изложбе програм ће бити настављен разговором о прошлости и будућности Мионице, уз пригодан музички програм који ће извести доајени тамбурашког оркестра ''Абрашевић'' из Ваљева.

 

МАНИФЕСТАЦИЈА ''ТРАГОВИМА ПЕСНИКА И ДИПЛОМАТЕ МИЛАНА РАКИЋА'' - ПОЗОРИШНА ПРЕДСТАВА И МИНИ КОНЦЕРТ

У оквиру манифестације ''Траговима песника и дипломате Милана Ракића'' у петак је у великој сали Културног центра драмска секција Општинског одбора Српског просвјетног и културног друштва ''Просвјета'' из Прњавора из Републике Српске гостовала са класичном представом за децу ''Како насмејати принцезу''. Након занимљиве представе, млади глумци из Прњавора су заједно са мионичким основцима и средњошколцима одиграли неколико драмских минијатура које су под уметничким руководством Бранкице Радоњић из ''Просвјете'' увежбали на радионици одржаној истог дана у ОШ ''Милан Ракић''. Овом приликом су подељене и награде најуспешнијим учесницима драмске радионице Лазару Живановићу, Александри Урошевић и Ивану Милутиновићу, уз обраћање руководиоца драмске секције прњаворског одбора ''Просвјете'' Бранкице Радоњић која је домаћинима упутила речи захвалности на срдачном гостопримству током дводневног боравка у Мионици. Завршни део вечери је припао мионичким полазницима школе плеса Плесног студија ''РМП'' из Лазаревца.


Организатори манифестације ''Траговима песника и дипломате Милана Ракића'' су Основна школа ''Милан Ракић'' и Културни центар Мионица, а покровитељи Министарство културе и информисања и општина Мионица.

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА РАДОВАНА РИСТОВИЋА ''МИОНИЦА МОГ ДЕТИЊСТВА''

У Великој сали културног центра одржана је промоција књиге Радована Аце Ристовића ''Мионица мог детињства''. Разговор са аутором је водио позоришни редитељ Мирослав Трифуновић, музички део вечери обележио је Светолик Николић извођењем старих нумера попут ''Ој споменче'' на мандолини, док је одабране делове из књиге читао Александар Ковачевић.

Први део Ристовићеве књиге чини 68 кратких прича у којима је махом бележио своја сећања из детињства проведеног у Мионици из које се као четрнаестогодишњак 1957. са породицом преселио у Београд. Књига обухвата и друге садржаје, попут избора текстова својевремено објављених у мионичким новинама ''Запис'' и ''Билтен'', старијих и нових афоризама. ''Мали аутопортрет'' је поглавље посвећено аутору драгим особама и занимљивим епизодама из његовог живота, док су у поглављу ''Иће и пиће'' наведене неке мионичке мисли и догодовштине које је аутор чуо или доживео у одређеним приликама.

Ристовић је представљајући књигу пред својим Мионичанима између осталог истакао да су га за писање о детињству подстакли Фелинијев филм ''Амаркорд'' и Менцелов ''Строго контролисани возови'', као и књига Љубомира Недељковића ''Мионица'' која је осликала време, људе и догађаје у Варошици између два светска рата. Он је додао да је на књизи радио са великим задовољством са жељом да се старији читаоци у основном поглављу књиге подсете на период педесетих година прошлог века, а да млађи добију верну слику о том времену.

Радован Аца Ристовић је током радног века обављао бројне одговорне послове све до одласка у пензију 2013. године, а пуних 11 година је провео на челу ''Лутрије Србије''. Хоби му је прикупљање фотографија, филмова, књига и другог писаног материјала о родном крају. Писао је за мионички месечник ''Запис'', данас пише за ''Билтен'' општине Мионица, објавио је књигу афоризама ''Забрањено смејање''. Два пута је награђиван Плакетом са грбом општине Мионица, 2002. за резултате и достигнућа од општег значаја за унапређење, развој и афирмацију Општине, а ове године као завичајном ствараоцу и чувару мионичке традиције.

У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ОТВОРЕНА ПРВА САМОСТАЛНА ИЗЛОЖБА КОНСТАНТИНОСА ПЕТРОВИЋА

Прва самостална изложба младог убског сликара Константиноса Петровића отворена је у петак у галеријском простору Клуба Културног центра у Мионици. Овај догађај носи пуно симболике, јер је, када је пре 23 године отворен Клуб Културног центра, први уметник који је имао своју изложбу у том простору био управо Костантиносов отац, академски сликар Миле Петровић. Поред тога, Миле Петровић је у овом простору неколико година касније приредио изложбу слика под називом ''Портрети једног дечака'', а тај дечак је управо био млађи Петровић. Изложбу чине Константиносови студентски радови са прве и друге године Филолошко-уметничког факултета који похађа у Крагујевцу на одсеку за примењене и ликовне уметности. Његове слике нису први пут пред овдашњом публиком, пошто је Константинос Петровић већ учествовао на колективној изложби убских сликара у Мионици. По оцени многих, Константинос је млад уметник за кога ће се још чути и који полако долази до сопственог уметничког рукописа, што ова изложба најбоље показује.

 

СИНОЋ ОДИГРАНА ПРЕДСТАВА ''МАРАТОНЦИ ТРЧЕ ПОЧАСНИ КРУГ''

Синоћ су глумци Градског позоришта ''Абрашевић'' из Ваљева у великој сали Културног центра одиграли представу ''Маратонци трче почасни круг'' којом је отворен недавно одржани ваљевски Абро фест. Представу у којој су играли Љубивоје Бубе Марковић, Бранко Антонић, Драгослав Парезановић, Божидар Милић, Маја Ђурић, Петар Нинић, Горанка Калембер Лучић, Мирослав Мандић, Драган Чолић и Иван Недељковић режирао је Мионичанин Мирослав Трифуновић, који је овој четрдесет година старој Ковачевићевој трагикомедији утиснуо печат модерног времена. Костимографија и сценографија су дело Бранке Шишиначки Обрадовић и Душана Арсенића. У до последњег места испуњеној великој сали Културног центра, публика је бурним аплаузима поздравила актере синоћне представе настале по истоименој драми Душана Ковачевића на основу које је снимљена култна филмска комедија у режији Слободана Шијана. Очекивано, најбоље реакције су изазвали чувени комични дијалози из драме екранизовани у Шијановом филму снимљеном далеке 1982. године.

get img

О ТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА РАДОВАНА ЛАЗАРЕВИЋА ''ВРЕМЕ ОДЛАЖЕЊА''

Новинар и уредник ваљевског дописништва РТС-а Радован Лазаревић се овдашњој публици представио у мало другачијем светлу, приредивши самосталну изложбу слика ''Време одлажења'', која је у петак отворена у Клубу Културног центра у Мионици. Клупски простор мионичке установе културе је био тесан да прими бројне Лазаревићеве пријатеље, колеге и поштоваоце који су из свих места колубарског краја дошли да уживају у изложби коју чини 28 уља на платну.

Некако је и било природно да те вечери о Радовану Лазаревићу као уметнику и новинару проговори његова дугогодишња колегиница са РТС-а Татјана Манојловић.

Ми који Лазу годинама познајемо нисмо изненађени лирском цртом његове личности и потребом да на овај начин истражује свет око себе, чинећи га особеним у свету новинарства. Свакодневно бележећи актуелне догађаје у ваљевском крају и Србији, понекад забележи и оно што касније пренесе на своје слике. Њега боли примитивизам и неморал, без претензија на платно преноси своје слутње, а чест мотив му је Медведник као симбол духа Колубарског-нагласила је новинарка Татјана Манојловић која за пријатељство са Лазаревићем каже да је одавно надрасло професионални однос, не пропустивши прилику да помене почившег Здравка Ранковића као личност која је испреплетала њихове животе и чијим ће помињањем ова изложба бити још посебнија.

Присутнима се обратио и аутор каталога за изложбу ваљевски архитекта Душан Арсенић, истакавши да није могао да претпостави да ће Лазаревићево ликовно стваралаштво бити овако упечатљиво. Према његовим речима, из атмосфере Лазаревићевих слика које одишу запитаношћу навиру поруке, често упозоравајуће, при чему је ликовна техника мање важна јер је снага те исте поруке ставља у други план.
Изложбу је отворио директор ХК ''Крушик'' Ваљево Младен Петковић, који је изразио задовољство што је аутор препознао значајну друштвену улогу Холдинг компаније која превазилази привредне оквире, пожелевши да време које долази буде лепше и успешније.

Након свечаног отварања изложбе које је својим сјајним вокалним наступима обојила стипендисткиња престижног ''Berklee College of Music'' Тамара Јокић, публика је прешла у Велику салу мионичке установе културе где су приказана три Лазаревићева документарна филма, ''Необична посета'', ''Пола века у кућном притвору'' и ''Лара''. Пројекцији филмова су претходили обраћање првог човека мионичке општине Бобана Јанковића и разговор са дугогодишњим директором Југословенске кинотеке Радославом Зеленовићем.

Мионица је недавном обновом велике сале Културног центра започела нови живот у уметности и култури. Захваљујем се Радовану Лазаревићу у име мојих суграђана што је за домаћина своје изложбе изабрао Мионицу и радујем се нашој даљој сарадњи-поручио је председник Општине Бобан Јанковић.

Радослав Зеленовић је у разговору о Лазаревићевим документарним филмовима, који је као и читав програм водила новинарка РТС-а Зорана Коршош Николић, између осталог нагласио да ова три филма овенчана бројним наградама јако добро дефинишу Радована Лазаревића као аутора. Зеленовић није пропустио прилику да истакне да је без размишљања прихватио позив за ово гостовање, јер ''изузетно цени људе које је Бог обдарио вишеструким талентима'', али и да Мионичани треба да буду поносни на свој допринос историји српског, европског и светског филма, пошто је овде сачуван најдрагоценији филм српске кинематографије ''Голгота Србије''.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту