СЛИКЕ ''БОСИС АРТ КОЛЕКЦИЈЕ'' У ГАЛЕРИЈИ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА

Изложбу отворио Пулика Јевтић

img 8782

Познати уметник Слободан Јевтић Пулика, чије уметничко и животно бављење у Француској траје безмало пет деценија, отворио је синоћ у Галерији Културног центра изложбу слика ''Босис арт колекције 1982-2018'' ваљевске компаније ''Босис''. Слободан Јевтић Пулика није желео да говори о самој изложби, пошто се међу изложеним сликама налази и његова, али је похвалио Мионицу због континуираног организовања важних културних догађаја и изразио задовољство што је овде поново срео неке драге људе, своје колеге сликаре.

img 8679
Обраћању уваженог сликара и муралисте претходила је поздравна реч председника општине Мионица Бобана Јанковића, који је том приликом нагласио да боравак Слободана Јевтића Пулике овде није случајан јер се планира сарадња на унапређењу културног и уметничког живота и промоцији Мионице. Јанковић је такође истакао да се ових дана шаље на ливење макета споменика Милану Ракићу познатог вајара Зорана Ивановића који ће красити простор испред истоимене мионичке основне школе и најавио скоро отварање музичке школе у Мишићевој вароши.

img 8804
Мионичка поставка изложбе ''Босис арт колекција 1982-2018'' садржи слике 23 уметника националне и локалне ликовне сцене, међу којима Слободана Јевтића Пулике, Радована Трнавца Миће, Миодрага И. Антонића, Baxx Владимира, Васе Доловачког и других и биће отворена до 20. марта. Изложба је приређена из богате колекције која је настала из вишедеценијске пасије према колекционарству власника и директора компаније ''Босис'' Богољуба Пантелића. Ово је друга изложба из богате колекције уметнина ''Босис арт колекције'' пред мионичком публиком, а према речима Богољуба Пантелића не и последња јер је за Мионицу емотивно везан. Изложбу је посветио свом оцу Милинку, оснивачу и директору мионичког конфекцијског предузећа ''Младост''.

img 8641
Уметнички програм је обележио наступ камерног триа ''МиСС'' из Ваљева, а у улози модератора био је новинар и уредник ваљевског Дописништва РТС-а Радован Лазаревић.

КОМЕДИЈА ''КАСКАДЕР'' СИНОЋ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ

Љубитељи позоришне уметности су синоћ у Културном центру имали прилику да уживају у комедији ''Каскадер'' у извођењу глумаца ваљевског ''Абрашевића''. Представа је урађена по тексту Братислава Петковића у којој играју Бранко Антонић, Катарина Вићентијевић, Петар Нинић, Филип Станић, Марија Стефановић, Мирослав Трифуновић и Миливоје Милинковић. Редитељ представе је Мионичанин Мирослав Трифуновић, костимограф Бранка Шишиначки Обрадовић, а сценограф Душан Арсенић. ''Каскадер'' је духовита прича о наличју једног дана филмског снимања током којег каскадер у поодмаклим годинама Миле Шејн младом статисти открива своју биографију пуну измишљених епизода.

dscf9688

У ПОНЕДЕЉАК 13. НОВЕМБРА У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА ''МИОНИЦА НЕКАД И САД''

plakat

У понедељак 13. новембра у Културном центру биће отворена изложба фотографија ''Мионица некад и сад''. Изложене фотографије су настале у периоду од проглашења Мионице за варош крајем 19. века до данашњих дана. Након отварања изложбе програм ће бити настављен разговором о прошлости и будућности Мионице, уз пригодан музички програм који ће извести доајени тамбурашког оркестра ''Абрашевић'' из Ваљева.

 

МАНИФЕСТАЦИЈА ''ТРАГОВИМА ПЕСНИКА И ДИПЛОМАТЕ МИЛАНА РАКИЋА'' - ПОЗОРИШНА ПРЕДСТАВА И МИНИ КОНЦЕРТ

У оквиру манифестације ''Траговима песника и дипломате Милана Ракића'' у петак је у великој сали Културног центра драмска секција Општинског одбора Српског просвјетног и културног друштва ''Просвјета'' из Прњавора из Републике Српске гостовала са класичном представом за децу ''Како насмејати принцезу''. Након занимљиве представе, млади глумци из Прњавора су заједно са мионичким основцима и средњошколцима одиграли неколико драмских минијатура које су под уметничким руководством Бранкице Радоњић из ''Просвјете'' увежбали на радионици одржаној истог дана у ОШ ''Милан Ракић''. Овом приликом су подељене и награде најуспешнијим учесницима драмске радионице Лазару Живановићу, Александри Урошевић и Ивану Милутиновићу, уз обраћање руководиоца драмске секције прњаворског одбора ''Просвјете'' Бранкице Радоњић која је домаћинима упутила речи захвалности на срдачном гостопримству током дводневног боравка у Мионици. Завршни део вечери је припао мионичким полазницима школе плеса Плесног студија ''РМП'' из Лазаревца.


Организатори манифестације ''Траговима песника и дипломате Милана Ракића'' су Основна школа ''Милан Ракић'' и Културни центар Мионица, а покровитељи Министарство културе и информисања и општина Мионица.

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА РАДОВАНА РИСТОВИЋА ''МИОНИЦА МОГ ДЕТИЊСТВА''

У Великој сали културног центра одржана је промоција књиге Радована Аце Ристовића ''Мионица мог детињства''. Разговор са аутором је водио позоришни редитељ Мирослав Трифуновић, музички део вечери обележио је Светолик Николић извођењем старих нумера попут ''Ој споменче'' на мандолини, док је одабране делове из књиге читао Александар Ковачевић.

Први део Ристовићеве књиге чини 68 кратких прича у којима је махом бележио своја сећања из детињства проведеног у Мионици из које се као четрнаестогодишњак 1957. са породицом преселио у Београд. Књига обухвата и друге садржаје, попут избора текстова својевремено објављених у мионичким новинама ''Запис'' и ''Билтен'', старијих и нових афоризама. ''Мали аутопортрет'' је поглавље посвећено аутору драгим особама и занимљивим епизодама из његовог живота, док су у поглављу ''Иће и пиће'' наведене неке мионичке мисли и догодовштине које је аутор чуо или доживео у одређеним приликама.

Ристовић је представљајући књигу пред својим Мионичанима између осталог истакао да су га за писање о детињству подстакли Фелинијев филм ''Амаркорд'' и Менцелов ''Строго контролисани возови'', као и књига Љубомира Недељковића ''Мионица'' која је осликала време, људе и догађаје у Варошици између два светска рата. Он је додао да је на књизи радио са великим задовољством са жељом да се старији читаоци у основном поглављу књиге подсете на период педесетих година прошлог века, а да млађи добију верну слику о том времену.

Радован Аца Ристовић је током радног века обављао бројне одговорне послове све до одласка у пензију 2013. године, а пуних 11 година је провео на челу ''Лутрије Србије''. Хоби му је прикупљање фотографија, филмова, књига и другог писаног материјала о родном крају. Писао је за мионички месечник ''Запис'', данас пише за ''Билтен'' општине Мионица, објавио је књигу афоризама ''Забрањено смејање''. Два пута је награђиван Плакетом са грбом општине Мионица, 2002. за резултате и достигнућа од општег значаја за унапређење, развој и афирмацију Општине, а ове године као завичајном ствараоцу и чувару мионичке традиције.

У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ОТВОРЕНА ПРВА САМОСТАЛНА ИЗЛОЖБА КОНСТАНТИНОСА ПЕТРОВИЋА

Прва самостална изложба младог убског сликара Константиноса Петровића отворена је у петак у галеријском простору Клуба Културног центра у Мионици. Овај догађај носи пуно симболике, јер је, када је пре 23 године отворен Клуб Културног центра, први уметник који је имао своју изложбу у том простору био управо Костантиносов отац, академски сликар Миле Петровић. Поред тога, Миле Петровић је у овом простору неколико година касније приредио изложбу слика под називом ''Портрети једног дечака'', а тај дечак је управо био млађи Петровић. Изложбу чине Константиносови студентски радови са прве и друге године Филолошко-уметничког факултета који похађа у Крагујевцу на одсеку за примењене и ликовне уметности. Његове слике нису први пут пред овдашњом публиком, пошто је Константинос Петровић већ учествовао на колективној изложби убских сликара у Мионици. По оцени многих, Константинос је млад уметник за кога ће се још чути и који полако долази до сопственог уметничког рукописа, што ова изложба најбоље показује.

 

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту