Министар Удовичић посетио Основну школу у Рајковићу

Министар омладине и спорта Владе Србије Вања Удовичић је јуче са председником Привременог органа општине Мионица Бобаном Јанковићем посетио Основну школу ''Војвода Живојин Мишић'' у Рајковићу, где је присуствовао јавном часу у оквиру програма ''Спорт у школе'' и том приликом уручио спортске реквизите.

 Највећу пажњу смо посветили најмлађим становницима Општине, кроз бројне пројекте и програме који су заживели у циљу стицања формалних и неформалних знања, и већег интересовања деце за спортске активности. Захваљујући подршци Министарства омладине и спорта свако дете у нашој општини је сада добило могућност да се бави спортом и има правилан раст и развој – рекао је први човек мионичке општине Бобан Јанковић.
Програм "Спорт у школе" ће се на подручју општине Мионица трајати најмање 4 године. Спроводе га професори физичког васпитања кроз часове тренинга и рада са децом у школским фискултурним салама у оквиру ваннаставних активности два пута недељно у трајању од по два школска часа.

''Спорт у школе'' је пројекат намењен деци узраста од првог до четвртог разреда основне школе који финансира Министарство омладине и спорта под пуном подршком Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а спроводи га Савез за школски спорт Србије.

Данас смо овде да промовишемо пројекат ''Спорт у школе'' који се бави физичком културом наших најмлађих. Трудимо се да овај пројекат заживи у целој Србији како би повећали фонд часова физичке културе и промовисали здрави стилове живота – рекао је министар Удовичић.

Након овога, Удовичић и Јанковић су обишли радове на завршетку спортске хале у Мионици.

ЈАВНИ ПОЗИВ: Расправа о Нацрту Одлуке о буџету општине Мионица за 2018.годину

На основу члана 42. Закона о буџетском систему (“Службени гласник РС“, бр.54/2009, 73/2010, 101/2010, 101/2011, 93/2012, 62/2013, 63/2013 – исправка, 108/2013,142/2014, 68/2015 – др.закон, 103/2015 и 99/2016), Општинска управа Мионица – Одељење за буџет и финансије упућује ЈАВНИ ПОЗИВ грађанима општине Мионица да се укључе у јавну расправу о Нацрту Одлуке о буџету општине Мионица за 2018. годину која ће се одржати у понедељак, 18.12.2017. године, са почетком у 12 часова, у сали Скупстине опстине Мионица.У прилогу позива можете преузети Нацрт Одлуке о буџету општине Мионица за 2018. годину.

Министар пољопривреде посетио Мионицу

img 0916

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић је у понедељак посетио Мионицу. Недимовић је најпре на састанку са председником Привременог органа мионичке општине Бобаном Јанковићем разговарао о подстицајним мерама ресорног министарства, могућностима сарадње са локалном самоуправом и потенцијалима општине Мионица у области пољопривреде, а затим обишао пољопривредне произвођаче у Осеченици, Мратишићу и Буковцу. Министар је приликом сусрета са овдашњим пољопривредницима представио могућности добијања средстава из ИПАРД програма Европске уније, између осталог и за набавку трактора и остале механизације, нагласивши да je ће буџет за пољопривреду за 2018. годину бити увећан у односу на 2017. за 11, 8 процената.

img 0882

Према речима председника Привременог органа општине Мионица Бобана Јанковића, пољопривреда је један од главних стратешких праваца Општине, пре свега због чињенице да је доминантна привредна грана на овом подручју и да представља значајан сегмент економске и социјалне структуре.

Општина Мионица је у овој години издвојила значајна средства за осигурање стрних жита за све пољопривредне произвођаче, као и за противградну заштиту и санацију атарских путева. Започели смо инвестициони пројекат за оживљавање производње малина на територији општине Мионица у којем ће локална самоуправа узети учешће у едукацији произвођача и суфинансирању куповине садница. Такође, завршено је анкетирање домаћинстава која се баве пољопривредмом и у току је израда адекватне базе података, као и рејонизација, а започета је и израда Стратегије развоја пољопривреде на територији Општине-истакао је Јанковић.

РАДИОНИЦА ЗА ЗАПОСЛЕНЕ У ЛОКАЛНОЈ САМОУПРАВИ

Невладино и непрофитно удружење Центар за одрживи локални и регионални развој Шушеока је 30. новембра у просторијама Средње школе Мионица организовало радионицу под називом ''Унапређење локалног буџетског процеса'' намењену запосленима у мионичкој локалној самоуправи. Радионица је део пројекта ''Трошење локалних буџета'' који ово удружење реализује на подручју Колубарског округа. Пројекат се делом финансира из средстава одобрених од стране Сједињених Америчких Држава и један је од сегмената програма Центра под називом ЛОВА (ЛОкални ВАљани буџет).

sa radionice

Радионицу је водио професор на ваљевској Високој пословној школи струковних студија др Слободан Илић, уз чију помоћ су учесници решавали задатак израде предлога процеса спровођења јавне расправе о нацрту општинског буџета.

Приметно је да локалне самоуправе најчешће не спроводе процес јавне расправе о нацрту буџета општине за наредну буџетску годину, а тамо где се јавне расправе организују интересовање грађана је мало. Један од најважнијих разлога зашто се јавна расправа у пракси не спроводи је непостојање прописаног процеса њеног спровођења у интерним актима општине-рекао је у вези са избором теме др Слободан Илић и додао да су циљеви оваквих радионица које ће бити организоване и у другим општинама Колубаре, унапређење капацитета локалних службеника и повећање нивоа транспарентности рада општинских управа, јавних установа и јавних предузећа.

КОМЕДИЈА ''КАСКАДЕР'' СИНОЋ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ

Љубитељи позоришне уметности су синоћ у Културном центру имали прилику да уживају у комедији ''Каскадер'' у извођењу глумаца ваљевског ''Абрашевића''. Представа је урађена по тексту Братислава Петковића у којој играју Бранко Антонић, Катарина Вићентијевић, Петар Нинић, Филип Станић, Марија Стефановић, Мирослав Трифуновић и Миливоје Милинковић. Редитељ представе је Мионичанин Мирослав Трифуновић, костимограф Бранка Шишиначки Обрадовић, а сценограф Душан Арсенић. ''Каскадер'' је духовита прича о наличју једног дана филмског снимања током којег каскадер у поодмаклим годинама Миле Шејн младом статисти открива своју биографију пуну измишљених епизода.

dscf9688

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту