ШКОЛА ФОТОГРАФИЈЕ ЗА ОСНОВЦЕ И СРЕДЊОШКОЛЦЕ У МИОНИЦИ

Под покровитељством општине Мионица, у организацији Центра за образовање и развој јуче је у Мионици почела бесплатна школа фотографије за ученике основне и средње школе. Од марта до маја, уз помоћ професионалног фотографа Ђорђа Ђоковића, полазници ће имати прилику да се упознају са фотографијом кроз предавања и практични рад. Програм се састоји од четири дела: теоријских предавања, практичног рад, критичке радионице и изложбе фотографија.

djdj1

Према Ђоковићевим речима, на самом крају Школе фотографије, у мају, биће организована изложба фотографија свих полазника, који ће имати прилику да учествују у вршењу селекције и обраде фотографија и у организацији комплетне изложбе.

Циљ није направити од деце професионалне фотографе, већ помоћи им да лакше и боље прикажу оно што виде као интересантно, и научити их како да се изразе кроз фотографију. Током Школе полазници ће имати прилику да виде како изгледа и како се ради са професионалном фото опремом, и што је најбитније да науче како да направе технички добру фотографију са опремом којом располажу – истакао је Ђорђе Ђоковић.

djdj2

Поред школе фотографије која се оржава у Центру за образовање и развој „Мионица“, у оквиру пролећног циклуса биће одржани и други бесплатни програми, као што је курс енглеског језика А1.2 ниво, курс информатике за одрасле и семинари и предавања о родитељству.

ЦЕНТАР ЗА ОБРАЗОВАЊЕ И РАЗВОЈ ОРГАНИЗОВАО СВЕЧАНУ ДОДЕЛУ СЕРТИФИКАТА

 img 1385

Центар за образовање и развој ''Мионица'' је у клубу Културног центра 12. марта организовао свечану доделу сертификата полазницима који су успешно савладали курсеве енглеског језика и информатике за одрасле. Почетни ниво енглеског језика успешно је савладало девет полазника, а основе рада на рачунару и обраду текста по званичном ЕЦДЛ програму 8 полазника. Овом приликом промовисани су и представљени нови програми планирани за пролећни циклус и то школа фотографије за ученике, курс енглеског језика (ниво А1.2), курс информатике за одрасле и радионице за подршку родитељима, а доделу сертификата је улепшао наступ мале Петре Бабић, полазнице Музичког забавишта, једног од програма Центра.

 img 1466

Приметно је све веће интересовање одраслих за наше програме, чему су сигурно допринела лепа исуства која носе полазници са управо завршених курсева. Поред стицања нових знања, што је био основни циљ, ова окупљања су допринела стварању нових пријатељстава и ширењу позитивне енергије што се данас видело на сваком кораку. То је подстрек да у наредном периоду уз помоћ локалне самоуправе и других актера на локалном нивоу са још већим еланом наставимо рад на образовању и побољшању услова живота свих становника општине Мионица - изјавила је овом приликом в.д. директор Центра за образовање и развој ''Мионица'' Ива Николић.

img 1470 

ОСМОМАРТОВСКЕ ПРИРЕДБЕ

ospriredba

Ученици трећег разреда и ђаци из продуженог боравка мионичке Основне школе ''Милан Ракић'' и малишани из старије групе Предшколске установе ''Невен'' су својим мамама, бакама, васпитачицама и учитељицама поклонили осмомартовске приредбе и тако им улепшали празник. Ово је била прилика да се на један посебан начин захвале својим драгим особама и да уједно пошаљу честитке за Осми март свим женама света. Песмом, игром, драмским минијатурама и рецитацијама измамили су велике аплаузе, а програме су осмислиле васпитачице Милица Петровић, Ана Поповић и Андријана Аничић и учитељице Љиља Глигоријевић, Драгана Ускоковић Ђуровић, Љиљана Петровић и Марија Гачић.

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА

Поводом школске славе Светог Саве, Општина Мионица је у петак у великој сали Културног центра приредила свечану академију на којој је председник Општине Бобан Јанковић уручио пригодне награде најуспешнијим мионичким основцима на окружним и републичким смотрама знања и средњошколцима за успешну реализацију омладинских пројеката. Награде су уручене ученицима Основне школе ''Милан Ракић'' Мионица Владану Павловићу, Тодору Пуповићу, Тијани Андрић, Стефану Стевановићу, Матеји Читаковићу, Марку Грујичићу, Лазару Николићу, Алекси Марковићу, Николини Митровић, Мини Петровић Марку Коларевићу, Ђорђу Николићу, Ђорђу Тодоровићу, Тијани Читаковић и Николини Марковић, затим Драгани Пејић, Маји Лукић, Емилији Бучић, Милици Пејић, Александри Вукотић и Јани Видић из Основне школе ''Војвода Живојин Мишић'' Рајковић, као и ученицима Средње школе ''Мионица'' Лазару Живановићу и Маријани Милутиновић.

Свети Сава нас учи да смо сви ми део једне заједнице, једне велике породице која треба да буде сложна, јер слога кућу гради, а разум је одржава. Зато, будимо сложни, разумни, учимо и радимо на себи. Рађајмо нашу децу и обликујмо их знањем, јер су свака научена лекција, прочитана књига и изрецитована песма камен на путу ка светлости, ка најсјајнијој звезди која се зове Свети Сава - поручио је у свом обраћању на Светосавској академији председник мионичке општине Бобан Јанковић.


У уметничком програму Академије наступили су а капело састави ''Србски православни појци'' и ''Руковет'' из Београда, хор, рецитатори и солисти из ОШ ''Милан Ракић'' Мионица и овдашње Средње школе, као и малишани из мионичке Предшколске установе ''Невен''.

Наредног дана, резањем славског колача и пригодним програмом, све просветне установе на подручју Општине су у суботу обележиле школску славу Светог Саву, а у мионичкој ОШ ''Милан Ракић'' је одржана традиционална светосавска приредба коју су припремили ученици четвртог разреда.

 

РАДИОНИЦА ЗА ЗАПОСЛЕНЕ У ЛОКАЛНОЈ САМОУПРАВИ

Невладино и непрофитно удружење Центар за одрживи локални и регионални развој Шушеока је 30. новембра у просторијама Средње школе Мионица организовало радионицу под називом ''Унапређење локалног буџетског процеса'' намењену запосленима у мионичкој локалној самоуправи. Радионица је део пројекта ''Трошење локалних буџета'' који ово удружење реализује на подручју Колубарског округа. Пројекат се делом финансира из средстава одобрених од стране Сједињених Америчких Држава и један је од сегмената програма Центра под називом ЛОВА (ЛОкални ВАљани буџет).

sa radionice

Радионицу је водио професор на ваљевској Високој пословној школи струковних студија др Слободан Илић, уз чију помоћ су учесници решавали задатак израде предлога процеса спровођења јавне расправе о нацрту општинског буџета.

Приметно је да локалне самоуправе најчешће не спроводе процес јавне расправе о нацрту буџета општине за наредну буџетску годину, а тамо где се јавне расправе организују интересовање грађана је мало. Један од најважнијих разлога зашто се јавна расправа у пракси не спроводи је непостојање прописаног процеса њеног спровођења у интерним актима општине-рекао је у вези са избором теме др Слободан Илић и додао да су циљеви оваквих радионица које ће бити организоване и у другим општинама Колубаре, унапређење капацитета локалних службеника и повећање нивоа транспарентности рада општинских управа, јавних установа и јавних предузећа.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту