ОБЕЛЕЖЕН СВЕТОСАВСКИ ПРАЗНИК

Празник Савиндан, који се прославља у част утемељивача образовања и првог српског архиепископа Светог Саве, јуче је свечано обележен у свим школама и православним храмовима мионичког краја.

Дан сећања на највећег српског светитеља је обележен литургијским обредима, освећењем славског жита и резањем славских колача у мионичким црквама, а у Храму Вазнесења Господњег Светом Сави је рецитовао велики број деце. Свештеници су малим рецитаторима узвратили пакетићима, даром Црквене општине Мионица. У матичним школама ''Милан Ракић'' Мионица и ''Војвода Живојин Мишић'' Рајковић'' и свим издвојеним одељењима, као и у Средњој школи Мионица, одржани су пригодни програми и обреди освећења жита и резања славских колача. Централна прослава са свечаном академијом је одржана у Основној школи "Милан Ракић". Учешће у светосавском саборовању у мионичкој образовној установи узео је велики број грађана, свештених лица и представника локалних институција на челу са председником Општине Бобаном Јанковићем, а мионички основци су том приликом надахнуто одиграли музичко-сценски приказ инспирисан животом и делима Светог Саве.

Празновање Савиндана је започело још у уторак програмом у Клубу Културног центра, уз наступ Дечијег хора Хаџи Рувим из Ваљева, драмске секције мионичке ОШ ''Милан Ракић'' и Светосавску беседу ђакона Душана Новаковића. Истог дана је и у Предшколској установи ''Невен'' одржана пригодна свечаност.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту