КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ У ЧАСТ МИЛАНА РАКИЋА

m rakic koc 04 101

Представљено идејно решење за Ракићев споменик у Мионици

m rakic koc 04 105

Велики српски књижевник и дипломата Милан Ракић је чувени изданак познате мионичке породице потекле од устаничког кнеза Раке Тешића, а општина Мионица је чувајући успомену на једног од највећих српских поета у уторак у Културном центру организовала књижевно вече. Гости вечери сећања на живот и дело Милана Ракића били су позната глумица Јелена Јовановић Жигон, председник и секретар Удружења књижевника Србије песници Радомир Андрић и Миљурко Вукадиновић, добитник престижне песничке награде ''Милан Ракић'' за 2016. годину Зоран Хр. Радисављевић и вајар Зоран Ивановић, аутор споменика Ракићу који ће бити подигнут испред зграде истоимене Основне школе у Мионици. Уметнички програм су обележили наступи камерног састава ''Трио Аморосо'' из Ваљева, а модератор књижевне вечери био је позоришни редитељ Мирослав Трифуновић који је подвукао да је овo први у низу културних догађаја који ће се до краја године одржавати у оквиру ''Дана поезије Милана Ракића'', манифестације коју је подржало Министарство културе и информисања на конкурсу ''Градови у фокусу''.

thumb m rakic koc 04 104

Присутнима се на почетку програма обратио председник мионичке општине Бобан Јанковић.

Милан Ракић је неко ко свакако треба да има споменик у Мионици и то на месту где ће га младе генерације виђати свакога дана и којима ће бити инспирација и мотивација за велика дела. Зато смо и одлучили да то буде простор испред Основне школе која и носи име славног песника- рекао је између осталог председник општине Мионица Бобан Јанковић, изразивши задовољство што је Мионица ове вечери у Ракићеву част окупила велика имена наше културе.

 

ПРЕДСТАВЉЕНА ЗБИРКА ПРИЧА СВЕСТРАНЕ УМЕТНИЦЕ НИНЕ ЋОСИЋ ''РАЗБАЦАНИ ЗВУЦИ''

ćosići 0033

Мионичка читалачка публика је у суботу у великој сали Културног центра имала прилику да се дружи са свестраном уметницом Нином Ћосић, која је представила своју недавно објављену збирку прича ''Разбацани звуци''.
Нини Ћосић музика је животни позив. Завршила је Музичку академију у Новом Саду и дугогодишња је чланица Симфонијског оркестра РТС-а где свира обоу и енглески рог. Љубав према музици негује од најранијег детињства. Почеци су везани за учешћа на дечијим фестивалима и певање у хоровима који су осамдесетих година били веома популарни како у њеном родном Нишу, тако и у целој држави. Поред сталног ангажмана у Симфонијском оркестру РТС-а, Нина Ћосић, иначе ћерка познатог глумца Десимира Станојевића, врло успешно сарађује са глумцима Небојшом Дугалићем и Борисом Пинговићем у музичко поетском-кабареу ''Да, то су били дани''. Трагајући за новим изразом отворила је врата писању и током неколико година проведених у Радионици креативног писања ''ПричАрт'' настаје велики број прича од којих две путем књижевних конкурса бивају објављене у два зборника. Као логичан наставак њеног списатељског ангажмана стигла је и самостална збирка прича, коју је објавила издавачка кућа ''Плато''. ''Разбацани звуци'' је књига која говори о љубави и истовремено је прича о емоцијама исказаним кроз музику и музици исказаној кроз емоције.

ćosići 0032

''Чуда су могућа'', помислила сам када је књига летос изашла из штампе. Желела сам да ми се ово деси, срећне звезде су се поклопиле и веома је узбудљиво што моје приче сада имају нови живот. Није лако објавити књигу и цео тај процес је напоран. Писање је много забавније, јер док пишеш живиш у паралелном свету и често долазиш у ситуацију да те сопствени ликови ''нападну''. Откриваш у себи неке нове дубине, неке ресурсе за које не знаш да постоје. Ко год има потребу, треба да пише. Писање је лековито и добро за јачање карактера, пошто се све време бориш са својом сујетом. Једном речју, добро искоришћено време-рекла је између осталог Нина Ћосић у разговору са својом колегиницом из Симфонијског оркестра РТС-а Дуњом Петрић, која је овом приликом била у улози модератора.

ćosići 0042

Нина је још истакла да сматра да музика и писање произлазе једно из другог и да је вероватно зато имала несвесну потребу да их повеже у својим причама кроз које провејава музика, што посебно важи за необичне приче смештене у трећем поглављу збирке у којима инструменти говоре у првом лицу једнине.

ćosići 0066

Разговор о књижевном првенцу ауторке зачинио је супруг Нине Ћосић глумац Народног позоришта у Београду, Мионичанин Зоран Ћосић, ефектно прочитавши изабране приче из збирке. Свој уметнички таленат је на сцени овом приликом приказао још један члан породице Ћосић, Нинин и Зоранов син Јеврем, који је на гитари са колегом са џез одсека Музичке школе ''Станковић'' Николом Буровићем извео неколико ауторских нумера.

ćosići 0091

Посетиоци су на крају дружења имали прилику да набаве књигу ''Разбацани звуци'' са потписом ауторке, која је на самом почетку нагласила да Мионицу осећа као своје место. Иначе, књижевно вече су организовали Библиотека ''Милован Глишић'' и Културни центар, уз подршку општине Мионица.

ВЕЧЕ РОК МУЗИКЕ У БИБЛИОТЕЦИ ''МИЛОВАН ГЛИШИЋ''

Професорка шпанског језика и наставница гитаре у Музичкој школи ''Ватрослав Лисински'' у Београду Јасмина Драгићевић је у суботу у Библиотеци ''Милован Глишић'' приредила својеврсно путовање светом рок музике изводећи на акустичној гитари стране и домаће хитове из осамдесетих година. Вече су организовали чланови недавно основаног Клуба љубитеља књиге који функционише при мионичкој установи културе и који су се потрудили да пре сваке нумере присутне упознају са кратком биографијом извођача чији су хитови били на репертоару, од славних америчких састава R.Е.М. и Metallica до домаћих група Галија и Електрични оргазам. Текстове су читале наставница српског језика Гордана Атић и стручна сарадница Библиотеке Јелена Милосављевић, које су по завршетку коцерта биле медијаторке дискусије на тему ''Музика-некад и сад''.

КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ СА АЛЕКСАНДРОМ ГАТАЛИЦОМ

Добитник најпрестижнијих домаћих књижевних признања Александар Гаталица је синоћ на књижевној вечери у Културном центру публици ''Мишићевих дана'' представио свој роман ''Велики рат'', за који је добио НИН-ову награду за најбољи роман године и награду ''Меша Селимовић'' за најбољи роман који додељују новине "Вечерње новости" и Удружење издавача и књижара Србије. Гаталици је ово било прво гостовање у Мионици због чега је изразио велико задовољство, јер је њено име нераскидиво везано за Велики рат.

thumb dsc 0243

- Моја једина веза са тим временом је та што ми је прадеда био учесник у Првом светском рату. Романом сам желео да испричам причу о Првом светском рату не фаворизујући ни једну страну, да испричам причу из свих углова. Не само из нашег угла, него и из Француског Аустријског, Британског... На Катедри су ме учили да када пишете роман будете увек и само на страни књижевности, на страни човека. Ако у том смислу имате било какво друго опредељење, ваше дело неће дуго трајати. Читаоци су дивно прихватили овај роман са преко 50 главних јунака и уместо за једног, везивали се за десетак јунака и емотивно доживљавали све оно што им се дешава. Сматрао сам да ће уколико будем имао 2-3 главна јунака роман клизити у реалистичну епску причу и то сам желео да избегнем. Има и неколико негативних јунака, али сви јунаци овог романа су жртве. Писање ''Великог рата'' је због великог броја ликова био врашки тежак посао, али није књижевност да се читаоци муче, а да писац ужива, већ обрнуто -истакао је Александар Гаталица у разговору са председником Удружења уметника Србије Карлом Астраханом, који је овом приликом био у улози медијатора књижевне вечери и додао да му је за истраживања, проналажење јунака и писање романа било потребно око пет година, а да му је највише жао јунака који на крају нису ушли у његов роман.

dsc 0275

Гаталица је између осталог рекао и да тек када на Велики рат почнете да гледате очима његових учесника схватите да су се тамо дешавала и невероватна јунаштва и беспотребне смрти. Такође, гост ''Мишићевих дана'' је ове вечери, ексклузивно, први пут представио фотографије које ће красити почетне странице свих поглавља јубиларног издања романа ''Велики рат'' чији се излазак очекује током 2018. године.

Након књижевне вечери са добитником НИН-ове награде приказан је филм ''Голгота Србије'', један од најдрагоценијих флмова српске кинематографије који је сачуван управо у Мионици. Наиме, филм је почетком Другог светског рата сакривен и закопан. Откопан је тек 1944. године када је доспео у збирку Југословенске кинотеке. Филм у режији српског официра, новинара, књижевника и филмског редитеља Станислава Кракова настао на основу аутентичних снимака ратних оператера са играним сегментима је утврђен за културно добро и налази се на листи филмске грађе од изузетног значаја.

ВИДОВДАНСКА ПРИРЕДБА У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ

Видовданском приредбом која је синоћ одржана у препуној великој сали Културног центра, мионички основци су обележили завршетак школске године. Свечаности су претходили родитељски састанци на којима су разредне старешине поделиле ђачке књижице и књиге за одличан успех, а синоћним програмом под називом ''Србија, наша тајна'', ученици и наставници ОШ ''Милан Ракић'' су присутне провели стазама народне књижевности, традиционалних песама, игара и обичаја који се на овим просторима негују вековима уназад.

downloads3 6

Након дуготрајног аплауза, којим је публика наградила труд учесника, уследила је додела признања најбољим ученицима у минулој школској години. Највеће почасти припале су ђаку генерације и добитнику Вукове дипломе Стефану Стевановићу, док су Вукове дипломе и пригодне награде добили и Кристина Ускоковић, Александра Маринковић, Ивана Јовановић, Катарина Богдановић и Ивана Илић. Спортиста генерације је Мина Поповић, а признања су уручена и Алекси Марковићу и Лазару Николићу за освојено треће место на окружном такмичењу из математике за ученике четвртог разреда, Николини Митровић (други разред) и Алекси Марковићу за успех на математичком такмичењу ''Кенгур без граница'', члановима луткарске секције Ивани Јовановић и Јовани Илић, ученику осмог разреда Ђорђу Тодоровићу за учешће на Књижевној олимпијади, Сањи Милановић (четврти разред) за музичко стваралаштво, Мини Петровић (пети разред) за освојено друго место на окружном такмичењу из српског језика, као и наставнику српског језика Милану Петровићу за успехе својих ученика на такмичењима и наставници разредне наставе Оливери Павловић за допринос у културним и јавним делатностима Школе. Читав догађај на крају су улепшали будући првачићи, које су уз бурне аплаузе на велику сцену Културног центра прозвале њихове будуће учитељице.

downloads2 7

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту