ПРЕДСТАВА ''БРАК У СТВАРИ ЉУБАВ'' - ОСМОМАРТОВСКИ ПОКЛОН ОПШТИНЕ

img 0702

Општина Мионица је поводом осмомартовског празника синоћ даривала кабаретску представу ''Брак у ствари љубав'', која је одиграна у великој сали Културног центра. Улаз је био бесплатан за све припаднице лепшег пола, а на сцени су глумци Владан и Кристина Савић испричали причу о успонима и падовима једног брачног пара коме ништа није тешко и немогуће јер их везује права љубав. Представа је настала на темељу забавног кабареа ''Како разумети Србе'', који је проткан мноштвом музичких нумера па се на моменте у сали могла осетити права концертна атмосфера. Текст, режија и сценографија је дело Владана Савића, костими Снежане Шимић, док су за кореографију и избор музике били задужени Снежана Вељковић и Кристина Савић.

 

СЛИКЕ ''БОСИС АРТ КОЛЕКЦИЈЕ'' У ГАЛЕРИЈИ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА

Изложбу отворио Пулика Јевтић

img 8782

Познати уметник Слободан Јевтић Пулика, чије уметничко и животно бављење у Француској траје безмало пет деценија, отворио је синоћ у Галерији Културног центра изложбу слика ''Босис арт колекције 1982-2018'' ваљевске компаније ''Босис''. Слободан Јевтић Пулика није желео да говори о самој изложби, пошто се међу изложеним сликама налази и његова, али је похвалио Мионицу због континуираног организовања важних културних догађаја и изразио задовољство што је овде поново срео неке драге људе, своје колеге сликаре.

img 8679
Обраћању уваженог сликара и муралисте претходила је поздравна реч председника општине Мионица Бобана Јанковића, који је том приликом нагласио да боравак Слободана Јевтића Пулике овде није случајан јер се планира сарадња на унапређењу културног и уметничког живота и промоцији Мионице. Јанковић је такође истакао да се ових дана шаље на ливење макета споменика Милану Ракићу познатог вајара Зорана Ивановића који ће красити простор испред истоимене мионичке основне школе и најавио скоро отварање музичке школе у Мишићевој вароши.

img 8804
Мионичка поставка изложбе ''Босис арт колекција 1982-2018'' садржи слике 23 уметника националне и локалне ликовне сцене, међу којима Слободана Јевтића Пулике, Радована Трнавца Миће, Миодрага И. Антонића, Baxx Владимира, Васе Доловачког и других и биће отворена до 20. марта. Изложба је приређена из богате колекције која је настала из вишедеценијске пасије према колекционарству власника и директора компаније ''Босис'' Богољуба Пантелића. Ово је друга изложба из богате колекције уметнина ''Босис арт колекције'' пред мионичком публиком, а према речима Богољуба Пантелића не и последња јер је за Мионицу емотивно везан. Изложбу је посветио свом оцу Милинку, оснивачу и директору мионичког конфекцијског предузећа ''Младост''.

img 8641
Уметнички програм је обележио наступ камерног триа ''МиСС'' из Ваљева, а у улози модератора био је новинар и уредник ваљевског Дописништва РТС-а Радован Лазаревић.

СВЕЧАНИ ПРОГРАМ У ЧАСТ ЛУЈЗЕ МИШИЋ

Под покровитељством Министарства културе и информисања и у организацији општине Мионица и мионичког Културног центра 28. децембра је у великој сали овдашње установе културе одржана свечаност у част Лујзе Мишић. Програм обележавања успомене на супругу најславнијег Мионичанина војводе Живојина Мишића представља део пројекта ''Мионица-варош у духу метрополе'' који је на конкурсу ''Градови у фокусу'' ресорно министарство ове године подржало са 6,7 милиона динара, а средства су још опредељена и за традиционалну манифестацију ''Мишићеви дани'', радове на доградњи гардероба, пробне сале и помоћног дела зграде Културног центра који су у завршној фази, као и за и организовање фестивала у част песника и дипломате Милана Ракића као новог културног догађаја у Мионици.


Током уметничког дела програма наступило је више од шездесет извођача. Глумци Катарина Вићентијевић у улози Лујзе Мишић, Лепомир Ивковић у улози војводе Степе Степановића, Љубивоје Марковић као војвода Живојин Мишић и Бранко Антонић у улози Толе Дачића, казивали су делове из представа посвећених Првом светском рату и животу брачног пара Мишић. Музички део свечаности обележили су наступи Градског хора ''Абрашевић'' из Ваљева, камерног састава ''Трио Аморосо'', као и фолклорног ансамбла и оркестра ЦНТК ''Абрашевић'' Ваљево. Поред тога, историчар др Мића Живојиновић је у разговору са позоришним редитељем Мирославом Трифуновићем осветлио како блиставу војничку каријеру војводе Живојина Мишића, тако и његов приватан живот који је нераскидиво везан за супругу Лујзу, ћерку инжењера немачког порекла која је и после Живојинове смрти остала у Србији. Лујза, која је током Другог светског рата из реформаторске вере приступила православљу променивши име у Магдалена, остала је до последњег дана живота верна врлетима Струганика и Струганичанима који у својим двориштима чувају још понеки бокор перуника као успомену на њен летњиковац са перивојем-баштом препуном разнобојних биљака из свих крајева света .

КОМЕДИЈА ''КАСКАДЕР'' СИНОЋ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ

Љубитељи позоришне уметности су синоћ у Културном центру имали прилику да уживају у комедији ''Каскадер'' у извођењу глумаца ваљевског ''Абрашевића''. Представа је урађена по тексту Братислава Петковића у којој играју Бранко Антонић, Катарина Вићентијевић, Петар Нинић, Филип Станић, Марија Стефановић, Мирослав Трифуновић и Миливоје Милинковић. Редитељ представе је Мионичанин Мирослав Трифуновић, костимограф Бранка Шишиначки Обрадовић, а сценограф Душан Арсенић. ''Каскадер'' је духовита прича о наличју једног дана филмског снимања током којег каскадер у поодмаклим годинама Миле Шејн младом статисти открива своју биографију пуну измишљених епизода.

dscf9688

САБОР ФРУЛАША У СОПОТУ - САЊА МИЛАНОВИЋ ДВОСТРУКА ПОБЕДНИЦА

sanja milanovic sa priznanjimСања Милановић из Дучића, ученица издвојеног одељења мионичке Основне школе ''Милан Ракић'' у Горњој Топлици, на недавно одржаном традиционалном Сабору фрулаша у Сопоту освојила је две прве награде. Њој је припало прво место у категорији јуниора, као и у дуетској конкуренцији. Сабор је ове године окупио више од тридесет фрулаша свих узраста из целе Србије.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту