У МИОНИЧКИМ ШКОЛСКИМ УСТАНОВАМА 1.194 УЧЕНИКА

Знатно бољи услови за рад

Мионичке школске установе у новој школској години похађаће 1.194 ученика. Основне школе ''Милан Ракић'' Мионица и ''Војвода Живојин Мишић'' Рајковић у матичним установама и издвојеним одељењима похађа 1.062 ученика (844 у мионичкој и 218 у рајковачкој школи), од чега 109 ђака првака, док је на трогодишњим и четворогодишњим образовним профилима у Средњој школи Мионица уписано 132 ученика.

Захваљујући помоћи државе и напорима челника локалне самоуправе услови за рад установа основног образовања на подручју мионичке општине су знатно побољшани. Средствима Владине канцеларије за јавна улагања финансирана је реконструкција четири школска објекта и то матичне осморазредне школе у Рајковићу, на којој су радови у завршној фази, док су завршени радови на реконструкцији зграде издвојених четвороразредних одељења у Дучићу и Буковцу и вишенаменске сале издвојеног осморазредног одељења у Брежђу. Обнова и адаптација зграде матичне ОШ ''Војвода Живојин Мишић'' у Рајковићу подразумева зaмену дела кровног покривача, подова, столaрије, изрaду термофaсaде и опремање три кaбинетa, кaко би децa конaчно похађала и кaбинетску нaстaву, будући да је у школској згради било око 200 квaдрaтних метара неискоришћеног просторa. Школa је тaкође добила модерне сaнитaрне чворове, адаптирана је просторијa зa извођење нaстaве физичког васпитања и вaншколске aктивности, док је наставно особље добило нове кaнцелaрије. Вредност радова које је финансирала Канцеларија за јавна улагања из средстава Фонда солидарности Европске уније је око 26 милиона динара без ПДВ-а, а основци ће до пуштања у рад школе наставу похађати у Буковцу (старији разреди) и Осеченици (млађи разреди). У издвојеном одељењу у Дучићу завршени су радови на реновирању школског објекта у вредности од око 4,5 милиона динара без ПДВ-а. На овом објекту је извршена замена кровног покривача и кровне грађе, облагање плафона, замена дотрајале столарије новом, алуминијумском и обављени су молерско-фарбарски и фасадерски радови. Такође, за санацију вишенаменске школске сале у Брежђу издвојено је 2,57 милиона динара без ПДВ-а, а за замену кровног покривача на школи у Буковцу нешто више од 1,2 милиона динара без ПДВ-а. Такође, средствима локалне самоуправе недавно су отпочели радови на реконструкцији крова школске котларнице у Мионици.

Средњу школу ''Мионица'' ове школске године ће похађати 132 ученика распоређених у седам одељења. У први разред је уписан 41 средњошколац у два одељења и то на четворогодишњем смеру туристички техничар 21 ученик и на трогодишњим смеровима кувар и конобар 20 ученика, највише у протеклих неколико година. Ова образовна установа је недавним оснивањем Центра за образовање и развој добила и нову улогу у свеукупном процесу образовања на подручју мионичке општине. Центар чини саставни део Школе, а његова кључна улога односи се на образовање и развој људских ресурса у. Такође, приликом посете Средњој школи председник Општине Бобан Јанковић је истакао да ће у наредном периоду посебан акценат бити стављен на развој туризма и угоститељства и на образовање постојећих кадрова и становништва из свих области у којима се укаже потреба, као и да ће најбољим средњошколцима бити пружена прилика да одмах након школовања добију запослење. Тако Средња школа „Мионица“ постаје образовни центар који, с једне стране образује ученике у области економије, туризма и угоститељства, а са друге организује и спроводи обуке, курсеве и образовне садржаје који су потребни становништву у свим сферама привреде. За почетак, од октобра је планирано организовање бесплатног курса енглеског и немачког језика и циклус обука за раднике локалне самоуправе о системима управљања и функционисању политичког и економског система.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту