ОБУКА О ПРЕПОЗНАВАЊУ ДИСКРИМИНАЦИЈЕ У ОБЛАСТИ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ

giz svg miodrag mitja bogdanovic dsc 0656

Запослени у центрима за социјални рад и пружаоци услуга социјалне заштите из 15 локалних самоуправа, међу којима је и Мионица, учествовали су на обуци у препознавању дискриминације у области социјалне заштите која је одржана 9. и 10. октобра у Шапцу. Том приликом су се упознали са најчешћим облицима дискриминације, личним својствима на основу којих људи могу бити дискриминисани (старост, пол, етничко порекло, имовинско стање и други), као и улогом коју стереотипи и предрасуде играју у томе.

Да дискриминација и борба против дискриминације не познаје националне границе, представила је Ивана Крстић, професорка Правног факултета у Београду. Поред међународног правног оквира, велико интересовање су изазвале притужбе подношене Европском суду за људска права из других европских земаља. Искуство Србије у борби против дискирминације поделила је Бранкица Јанковић, Поверенца за заштиту равноправности.

  giz svg miodrag mitja bogdanovic dsc 0481

Ако би описали дискриминацију једном реченицом, рекли бисмо да је то неједнако поступање према једнакима, и једнако поступање према неједнакима-истакла је повереница.

  giz svg miodrag mitja bogdanovic dsc 0706

Дискриминација може бити директна и прикривена, док се највећи број притужби односе на дискриминацију на радном месту. Дискриминација на радном месту и мобинг биле су теме другог дана обуке. Дејан Костић, експерт у области дискриминације и радног права, представио је најчешће случајеве мобинга - „Старе појаве са новим именом“- сматра Костић.

giz svg miodrag mitja bogdanovic dsc 0741

Ово је једна од активности које имају за циљ побољшање услуга социјалне заштите–ефикаснијих, доступнијих и у складу са потребама грађана и грађанки, изјавила је Александра Хилбиг, вођа пројекта Услуге социјалне заштите за осетљиве групе. То је пројекат немачко-српске развојне сарадње, који спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.

ПЛАСТЕНИЦИ ЗА 20 ПОЉОПРИВРЕДНИХ ПРОИЗВОЂАЧА

img 8810

Фондација “Ана и Владе Дивац” је у сарадњи са општином Мионица летос расписала Јавни позив за доделу бесповратних средстава за развој пољопривредених делатности, при чему се донације неће додељивати у новцу већ у роби у виду пластеника различитих димензија за органску биљну производњу. Након завршетка конкурса, прошле седмице су потписани уговори о донацији између општине Мионица, Фондације “Ана и Владе Дивац” и корисника - двадесет пољопривредних произвођача са подручја мионичке општине. Произвођачи су се при томе уговором обавезали да ће у наредних пет година бавити узгојем органских биљака. Укупна вредност донације је три милиона динара, од чега је удео општине Мионица два милиона, а Фондације милион динара. Пољопривредници су на радном делу свечаности која је приређена поводом потписивања уговора добили инструкције како да припреме простор на којем ће поставити пластенике. Активност локалне самоуправе у наредном периоду ће се огледати у сарадњи са Националним удружењем „Serbia Organica“, које ће организовати посете газдинствима и пружати стручну помоћ и едукацију како би пољопривредници успешно савладали производни циклус узгоја органских биљака и стигли до сертификата о органској производњи.

img 8791

- Основни критеријум за добијање донације је био да заинтересовани пољопривредници имају регистровано пољопривредно газдинство на територији општине Мионица, а предност су имали млади пољопривредници и жене. Уколико буде потребно, локална самоуправа ће обезбедити пласман производа. Циљ читавог пројекта је ширење органске производње у општини Мионица и њено повезивање са туризмом – каже председник општине Мионица Бобан Јанковић на чију иницијативу је и покренут овај пројекат.

ОДРЖАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ

Скупштина општине Мионица је на данашњој седници донела Одлуку о изменама и допунама Одлуке о буџету општине Мионица за 2019. годину који износи 733,8 милиона динара. Новине обухваћене другим ребалансом буџета се између осталог односе на наставак реализације пројекта Пружање услуге помоћ у кући одраслим и старијим лицима, реконструкцију зграде Услужног центра, изнајмљивање и постављање клизалишта, на увећање средстава за летње и зимско одржавање путева, као и за основно образовање због планираног увођења наставе у две смене услед реконструкције објеката Основне и Средње школе у Мионици, што ће довести до увећања трошкова током грејне сезоне.

img 8979

Општински парламент је у даљем раду усвојио измену Финансијског плана ЈКП „Водовод Мионица“ и Програма субвенција за текућу годину, ради њиховог усклађивања са буџетом Општине, као и Одлуку о поверавању мионичком јавном предузећу на коришћење и управљање котларнице у Основној школи „Милан Ракић. Одлука садржи и одредбе везане за услове за прикључење на мрежу, трајање грејне сезоне, мерење испоручене количине топлотне енергије и друго. Такође, донете су и Одлуке о делатности зоохигијене, о одржавању јавних и зелених површина и о одржавању чистоће на површинама јавне намене, као и о јавним и некатегорисаним путевима на територији општине Мионица.


Одборницима се на крају седнице обратио председник општине Мионица Бобан Јанковић. Он је истакао да локалну самоуправу у наредне две године очекује озбиљна инвестициона активност, којој ће претходити доношење планске и пројектне документације и позвао их да са тим у вези узму активно учешће у предстојећим јавним расправама.

 

ВЕЧЕ МИЛАНА РАКИЋА

vece milana rakica

 

Мионица је и ове године, негујући успомену на једног од највећих песника које је Србија имала и чији су породични корени потекли од мионичког устаничког кнеза Раке Тешића, синоћ у великој сали Културног центра организовала Вече Милана Ракића. Програм је започео наступом Триа „МиСС“ из Ваљева који чине виолинисткиње мр Сузана Радовановић Перић и мр Снежана Ставановић и пијанисткиња Милица Продановић, а након тога се присутнима обратио председник општине Мионица Бобан Јанковић.

- Ова недеља је изузетно важна за Мионичане. Вечерас славимо лик и дело Милана Ракића, а ове седмице почињемо и са реконструкцијом објеката мионичке Основне школе која носи његово име, као и Средње школе Мионица. До краја године очекује се и почетак радова на школској згради и пратећим објектима издвојеног одељења Основне школе „Милан Ракић“ у Горњој Топлици, тако да ће како будемо ишли у сусрет наредној вечери у част Милана Ракића списак обновљених објеката бити све већи-истакао је између осталог Бобан Јанковић, упутивши речи захвалности представницима Удружења књижевника Србије који су подржали ову манифестацију и честитке добитници награде „Милан Ракић“ за песничку књигу године Весни Радовић.

Током уметничког дела вечери стихове родољубиве поезије Милана Ракића су говориле глумице Ивана Жигон и Маријана Андрић, док су своје песме представили овогодишња добитница Ракићеве награде Весна Радовић за песничку збирку „На чају код Љиље Брик“, Миљурко Вукадиновић и Радомир Андрић, почасни председник Удружења књижевника Србије које је још 1938. године установило једну од најпрестижнијих књижевних награда.

- Када кажемо Милан Ракић, не можемо заборавити његов допринос вредностима модерне српске поезије и модерне мисли које су у то време настајале. Мионица заједно са Удружењем књижевника Србије доприноси упознавању његовог дела које не смемо ни једног тренутка сметнути са ума, јер је оно о чему је Ракић опевао у својим песмама темељ нашег постојања. Удружење и општина Мионица већ неколико година раде на истом циљу, да сачувамо успомену на Ракића и диван однос према његовој поезији која чини велику част српском језику и српској књижевности – рекао је овом приликом почасни председник Удружења књижевника Србије Радомир Андрић.

 

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту

  

Свиђа вам се оно што видите?

Пратите нас на друштвеним мрежама...