РАДИОНИЦА ЗА ДЕЦУ “АВАНТУРЕ ЈЕДНОГ ЗУБА

untitled 2

У Библиотеци Милован Глишић је 15. фебруара реализована занимљива радионица за децу ,,Авантуре једног зуба, коју је водила стоматолог Катарина Ђурђевић. Ово је била још једна у низу едукативних ваннаставних активности за децу школског и предшколског узраста које општина Мионица организује сваког месеца.

untitled 4

untitled 1 8Радионица је започела бајковитом причом о зубићу који Живи ушушкан у топлим деснима и обложен је тврдим оклопом. Има и тридесетак другара. Наизглед је заштићен, а веома је рањив. Зубић-неустрашив, супер-херој, који стално нешто ради- жваће, ситни, дроби, са бактеријама се бори и труди се да очува свој изглед и савршен осмех... Мионички малишани су се упознали са историјатом стоматологије, врстом, бројем и улогом сваког зуба, затим су сазнали која је то храна која одговара зубима, а која храна доводи до појаве каријеса, као и о средствима за одржавање оралне хигијене, о техници прања зуба, али и о последицама лоше оралне хигијене и нередовне контроле здравља зуба. Уследио је и практични део радионице, где је на моделу увежбавана правилна техника прања зуба, деца су потом међусобно вршила преглед зуба, упознавши како изгледа посао стоматолога. Такође, имали су прилику да виде праве зубе, неке необичне, неке ,,покварене, па су тако научили да плави кит нема зубе, да бела ајкула има пет редова зуба, а да пуж може имати и до 25.000 зуба. На растанку, деца су на поклон добила четкице за зубе и бојанке, уз договор да ће у разговорима са члановима породице и у школи увек наглашавати колико су зуби важни и колико је битно водити рачуна о њиховом здрављу.

untitled 3

ПОКЛОН НА ДАН ЗАЉУБЉЕНИХ-КОНЦЕРТ МИЛОША РАДОВИЋА

Општина Мионица је поводом Дана заљубљених својим суграђанимадаривала бесплатан концерт солисте РТС-а Милоша Радовића у Културном центру. Концерт носи назив ,,Љубав, вино и пијанино, а у пратњи Милоша Радовића, баритона и професора соло певања, наступио је његов брат пијаниста, композитор и професор музике Александар Радовић. Изводећи познате евергрин и староградске песме, ови изузетни музичари су подсетили Мионичане на песме које се данас ређе слушају, али не заборављају.

У ХАЛИ СПОРТОВА ОДРЖАН ДЕЧИЈИ МЕГА КУП ЗАПАДНЕ И ЦЕНТРАЛНЕ СРБИЈЕ У ФУДБАЛУ

Победнички пехар Младости из Прељине

  untitled 1

Хала спортова у Мионици је у недељу била домаћин још једног спортског надметања младих, Мега купа западне и централне Србије у фудбалу за децу 2010. годиште и млађе уз учешће шест екипа. Победник такмичења под покровитељством Мини макси фудбалске лиге Србије је Младост из Прељине која је у узбудљивом финалу савладала Колубару из Лазаревца након бољег извођења пенала 3:2 (1:1). Ништа мање неизвесности није било ни у борби за треће место, где су поново одлучивали пенали и где је ваљевски Сењак био успешнији од домаћина Рибнице идентичним резултатом 3:2 (1:1). У полуфиналним дуелима Младост је победила Рибницу са 1:0, док је Колубара савладала Сењак 3:2. После такмичења по групама где су прва места припала Рибници и Колубари, уследили су бараж мечеви за полуфинале у којима је Сењак у градском дербију победио ЗСК 1 са 3:0, а Младост из Прељине ЗСК 2 са 1:0.

Медаље и пехаре је уручио председник општине Мионица Бобан Јанковић, а треба подсетити да је ово такмичење само увод у мартовску завршницу Мини макси фудбалске лиге у којој још од новембра месеца сваке суботе и недеље од 9 часова ујутру своје фудбалске вештине у Хали спортова у Мионици демонстрирају дечаци и девојчице узраста од 7 до 11 година из 8 клубова из Ваљева, Уба, Осечине и Мионице распоређених у 42 екипе.

НОВА УСЛУГА - ЕЛЕКТРОНСКА ПРИЈАВА ЗА УПИС ДЕЦЕ У ПРЕДШКОЛСКУ УСТАНОВУ „НЕВЕН“

Услуга је бесплатна и обавља се без одласка на шалтер

deca u vrticu

Грађани општине Мионица ће ускоро моћи потпуно бесплатано и без компиковане папирне документације да пријаве децу за упис у предшколску установу ,,Невен“.

Услуга еВртић представља електронску пријаву деце за упис у предшколске установе. Родитељ више неће морати да одлази на разне шалтере приликом пријаве детета у предшколску установу, већ ће пријаву моћи да обави електронски на Порталу еУправа.

Од ове године услуга ће бити омогућена у 140 градова и општина као лакши, бржи, потпуно електронски и бесплатан начин пријаве дете у предшколску установу.

Електронско подношење пријаве се врши једноставним попуњавањем online обрасца, а прилагање извода из матичне књиге рођених, пребивалишта и уверења о запослењу није потребно, јер се аутоматски прибављају. У овом тренутку је у току имплементација ове услуге у свим градовима и општинама у Србији.

e vrtic 1200x900

ОДРЖАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ

 downloads1

Скупштина општине Мионица је на седници одржаној у петак 7.фебруара усвојила Оперативни план одбране од поплава за водотоке другог реда на подручју Општине за текућу годину. План између осталог садржи називе правних лица, руководилаца и других одговорних лица надлежних за организовање и спровођење одбране од поплава на територији Републике Србије, оперативне планове за одбрану од поплава од спољних и унутрашњих вода, процену угрожености подручја, оперативне мере заштите и друге податке од значаја за ову област. Такође, на овој седници је донета и Одлука о поверавању послова обављања комуналне делатности на подручју општине Мионица којом се прописују поступак и начин поверавања појединих послова комуналне делатности и усвојени су извештаји о раду за 2019. и планови рада за 2020. Општинског штаба за ванредне ситуације и Библиотеке Милован Глишић Одборници су у даљем раду усвојили и Програм коришћења средатава буџетског фонда за заштиту животне средине за текућу годину. Планирана су средства у износу од 7 милиона динара, а од тога се између осталог за реконструкцију водоводне мреже са заменом азбестног цевовода планира 2 милиона динара, за учешће у инвестицији капиталног пројекта-изградње Регионалног центра за управљање отпадом Каленић 790 хиљада динара, по 600 хиљада динара за уклањање дивљих депонија, за ревизију Локалног плана управљања отпадом на територији Општине и за израду краткорочног акционог плана за заштиту ваздуха , 580 хиљада за набавку садница и опреме за озелењавање и уређење јавних површина, а 550 хиљада динара за набавку опреме за организовано управљање чврстим отпадом.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту

  

Свиђа вам се оно што видите?

Пратите нас на друштвеним мрежама...