СКУПШТИНА ОПШТИНЕ УСВОЈИЛА ПРОГРАМ КОРИШЋЕЊА СРЕДСТАВА БУЏЕТСКОГ ФОНДА ЗА ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

 skupstina1

Скупштина општине Мионица је на седници одржаној 15. марта усвојила Програм коришћења средстава буџетског фонда за заштиту животне средине за територију општине Мионица за 2019. годину. Буџетска средства фонда су планирана у износу од 18,8 милиона, а користиће се за одржавање јавних и зелених површина у Вароши Мионица и Бањи Врујци (12 милиона динара), санацију и рекултивацију депоније на десној страни обале реке Рибнице (1,5 милиона динара), израду пројектне документације за пречистач отпадних вода у Мионици (900 хиљада), за уклањање дивљих депонија (550 хиљада), чишћење канала и корита водотокова другог реда од отпада и наплавина на територији Општине (500 хиљада динара), као и за друге пројекте и активности.

skupstina2

На овој седници је усвојен и Програм подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја за општину Мионица за 2019. годину. Програмом су утврђене структура мера и начин коришћења средстава која су Одлуком о буџету Општине за ову годину опредељена у укупном износу од 7,5 милиона динара, а потенцијални корисници мера су регистрована пољопривредна газдинства са територије мионичке општине са активним статусом. Оба поменута програма су пре усвајања од стране општинског парламента добила претходну сагласност од надлежног министарства. Осим тога, Скупштина је донела и нову Одлуку о локалним комуналним таксама на основу измена одредби Закона о локалној самоуправи и Закона о финансирању локалне самоуправе које регулишу ову област, Одлуку о ангажовању екстерне ревизије Завршног рачуна буџета општине Мионица за 2018. годину, усвојила План летњег одржавања општинских јавних путева ЈКП „Водовод Мионица“ за 2019., као и годишњи извештај и план Библиотеке „Милован Глишић“. Такође, за вршиоце дужности директора Дома здравља, Туристичке организације и Културног центра именовани су Александар Мишић, Весна Ђујић и Зоран Миливојевић.

 

НАПЛАТА ПАРКИРАЊА ОД ЧЕТВРТКА У МИОНИЦИ

  parking2

У циљу смањења саобраћајних проблема који се јављају као поседица великог броја непрописно паркираних возила у центру Вароши Мионица Скупштина општине Мионица уводи наплату паркирања у овом делу насеља. Од 21. марта почиње наплата паркирања у Вароши Мионица, на јавним паркиралиштима:

  • - на паркингу на простору аутобуске станице,
  • - простору поред зграде општине,
  • - у улицама Чеде Протића, Кнеза Грбовића, Др Љубивоја Михаиловића, Др Јове Алексића, као и
  • - у Улици војводе Мишића, преко пута зграде општине и испред зграде ЈКП “Водовод Мионица“, као и од улице Др Јове Алексића према Улици кнеза Јовице Милутиновића.

Један од проблема на који се жалио велики број грађана су непрописно паркирана возила како на саобраћајницама, тако и на тротоарима чиме је у великој мери била угрожена безбедност свих учесника у саобраћају, а посебно пешака. До сада су деца, особе са инвалидитетом и родитељи са колицима морали да се крећу саобраћајницама како би заобишли непрописно паркирана возила на тротоару и самим тим угрожавали и себе и друге учеснике у саобраћају. Овом мером ћемо сигурно допринети смањењу ових саобраћајних проблема и повећању безбедности свих учесника у саобраћају. – рекао је председник општине Мионица Бобан Јанковић.

parking1 parking3 parking4 parking5 parking7

Укупно 259 обележених паркинг места биће у режиму црвене зоне, без временског ограничења. Коришћење простора за паркирање на уређеним и обележеним паркинг местима за паркирање по сату за путничко возило коштаће 24 динара, док је цена по дану 110 динара. Остављена је и могућност куповине месечне карте у износу од 1000 динара, док за грађане који живе у наведеним улицама цена повлашћење месечне карте износи 360 динара.

parking6

Паркирање се може платити куповином карата или слањем регистарске ознаке смс поруком на број 8411 за сат времена паркирања, или на број 8412 за целодневну карту. За возила која су паркирана у зонском систему паркирања, уколико паркирање није плаћено наплаћиваће се доплатна карта за паркирање у износу од 600 динара. Наплату и контролу паркирања ће вршити ЈКП „Водовод Мионица“.

КАРАТЕ: МИОНИЧАНИ ОСВОЈИЛИ ДЕСЕТ МЕДАЉА НА "КУПУ МЛАДОСТИ"

img 20190317 wa0000

Каратисти „Мионице“ су у недељу 17. марта наступили на турниру „Куп младости“ у Чачку у конкуренцији полетараца, пионира и нада. Наступ је био успешан пошто су Мионичани у катама појединачно освојили 10 медаља (златну, 4 сребрне и 5 бронзаних). Најсјајније одличје припало је нади Марку Васићу у класи зеленог појаса, који је у „мионичком финалу“ свладао клупског друга Чеду Ракића. Поред Ракића који је освојио сребрну медаљу и у апсолутном нивоу, сребром су се окитиле полетарка Ива Радивојевић у класи жутог појаса и нада Јана Поповић у апсолутном нивоу. Бронзану медаљу освојили су полетарка Дуња Кевић у класи жутог појаса, наде Анђелија Јевтовић и Лука Симовић у класи плавог појаса и Хелена Павловић у класи зеленог појаса и у апсолутном нивоу. На турнир иначе нису допутовали такмичари које наредног викенда очекује Првенство Србије. Каратисте су на турниру у Чачку предводили тренери Драган Туфегџић, Мирослав и Јелена Васиљевић и помоћни тренер Тијана Цмиљанић, а учествовали су још и Искра Пауновић, Милица Ракић, Андрија Николић и Милица Мијаиловић који и поред запажених наступа овог пута нису успели да се домогну одличја.

 

Формирање сервисних центара у јединицама локалних самоуправа за подршку запошљавања сезонских радника у пољопривреди


Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и НАЛЕД у сарадњи са Немачком развојном сарадњом и уз подршку Министарства државне управе и локалне самоуправе, Вас позивају да у Вашој јединици локалне самоуправе формирате сервисни центар као вид подршке у примени Закона о поједностављеном радном ангажовању на сезонским пословима у одређеним делатностима („Сл. гласник РС бр. 50/19“, у даљем тексту Закон) и електронског портала www.sezonskiradnici.gov.rs који послодавци из сектора пољопривреде од јануара 2019. користе за пријаву сезонских радника у пољопривреди.

Пун текст дописа и агенду можете преузети овде.

 

МИОНИЧКИ КАРАТИСТИ ОСВОЈИЛИ ЧЕТИРИ ЗЛАТНЕ МЕДАЉЕ НА ПРВЕНСТВУ УЖЕ СРБИЈЕ

prvenstvo uze srbije

На првенству Уже Србије за полетарце, пионире и наде које је прошле недеље одржано у Прељини каратисти „Мионице“ су освојили 9 медаља у катама, од чега 4 златне и 5 бронзаних. Прваци Уже Србије постали су ката тим нада (Секулић, Остојић, Ал. Николић) у екипној конкуренцији, а у појединачној полетарац Никола Ранковић у апсолутном нивоу, пионир Никола Секулић у класи плавог и нада Чеда Ракић у класи зеленог појаса. Бронзане медаље освојили су Никола Секулић у апсолутном нивоу, наде Оливер Остојић у класи зеленог појаса и Александар Николић у апсолутном нивоу и класи плавог појаса, као и Хелена Павловић у класи зеленог појаса. Учествовали су још и Милица Ракић, Ива Радивојевић, Немања Читаковић, Марко Васић и Јана Поповић.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту

  

Свиђа вам се оно што видите?

Пратите нас на друштвеним мрежама...