Пројекат Мискантус – узгајање Мискантуса за потребе добијања биомасе у општини Мионица

Мискантус је индустријска биљка, која се превасходно користи за производњу биомасе. На бази ње направљен пелет и брикети имају високу калоријску вредност, због чега је ова биљка изузетно погодна као алтернативно гориво за загревање објеката - замену дрвених пелета, гаса и нафте. Мискантус  је вишегодишња биљка и њен животни век се процењује на више од 40 година, док се максимални принос биомасе од ње процењује на 25 година. У прве три године корен (ризом) биљке расте, тако да је принос мањи. После треће године Мискантус достиже свој пуни капацитет раста и на основу тога добијена биомаса се креће од 16 т / ха до 30 т / ха (у зависности од услова).

 

 

Због високе стопе приноса и не много захтевних услова гајења (сетва, раст и прерада), биљка је погодна за масовно гајење на пољопривредним површинама, где типичне житарице не успевају или је принос / количина усева мања. Структура земљишта у општини Мионица на већинском географском подручју није погодна за гајење традиционалних пољопривредних житарица и успостављање њихове примарне производње. Зато је, Пројекат Мискантус замишљен са циљем узгајања индустријских биљака – Мискантуса, на необрадивом пољопривредном земљишту у општини, ради добијања биомасе.

У првој фази је потребно да се општини Мионица обезбеде финансије за набавку ризома, које ће она давати пољопривредницима за садњу на њиховим имањима. На пример, пољопривредник ће добити субвенционисане ризоме за садњу на најмање 1 ха пољопривредног земљишта. Од укупног рода пољопривредник ће део користити за загревање сопственог газдинства, док ће остатак рода продати општини – Комуналном предузећу за грејање јавних објеката (општинске зграде, школа, болница, Културног центра, итд).

Тако ће промоција гајења Мискантуса пољопривредницима омогућити:
- Грејање сопствених стамбених објеката обновљивим изворима енергије;
- Повећање животног стандарда кроз продају дела усева;
- Стварање комфорнијих услова за живот (јефтиније грејање омогућава грејање већих површина),
- Већу могућност за привредне делатности (јефтиније грејање омогућава да се греју стаје, радионице, пластеници…).

Тренутне интересне групе:
- Општина Мионица
- ФОП ИМТ (понуђач ризома и мониторинга гајења Мискантуса)

Слика 1: Шема упорабе мискантуса између узгајивача и комуналног предузећа (општине)

 

Јавно комунално предузеће поред набавке ризома Мискантуса (обезбеђених бесповратним средствима фондова) пољопривредницима ће омогући и одговарајућу обуку у смислу гајења и прераде Мискантуса, а истовремено спроводиће и одговарајући мониторинг и пренос знања на локалном/регионалном нивоу. Поред наведеног, комунално предузеће ће омогућити и набавку одговарајућих технологија, заштитних средстава, као и обуку за употребу истих.

Слика 2: Шема релације између комуналног предузећа, узгајивача мискантуса и осталих предузећа.

Поред Комуналног предузећа, које је један од главних купаца преосталог дела производње усева, пољопривредник ће моћи преостали део усева да продаје и компанијама које желе да преорјентишу свој постојећи систем грејања – котао, на котао на биомасу. Овако ће компаније моћи лако да купују потребне количине мискантуса од пољопривредника и тиме обезбеђују обновљиве и енергетски ефикасне изворе енергије за грејање својих постројења.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту