ОПШТИНА МИОНИЦА ДОМАЋИН ОКРУГЛОГ СТОЛА ''РАЗВОЈ СОЦИЈАЛНИХ УСЛУГА НА ЛОКАЛНОМ НИВОУ''

Општина Мионица је јуче била домаћин округлог стола под називом ''Развој социјалних услуга у локалној заједници'', који је одржан у сали СО Мионица. Округли сто је организован у оквиру пројекта ''За више солидарности према старијима - Кластер Колубарског округа за услугу Помоћ у кући'' који спроводи Каритас Ваљево у партнерству са Заједничким центром за социјални рад ''Солидарност'' за општине Љиг, Лајковац и Мионица и општинама Мионица, Лајковац и Љиг. Пројекат је део програма ''Подршка Европске уније инклузивном друштву'' који са укупно 4,3 милиона евра финансира ЕУ, међу којима је и пројекат ''За више солидарности према старијима - Кластер Колубарског округа за услугу Помоћ у кући'' чија је укупна вредност 141.236 евра. Од тога су 127.041,78 евра бесповратна средства која обезбеђује ЕУ, а износ од 14.194 евра суфинансирају општине Мионица, Лајковац и Љиг.


Скупу су присуствовали представници установа социјалне и здравствене заштите, цивилног и јавног сектора и других установа, а након уводне речи менаџера пројекта Душана Перића из Каритаса Ваљево и директора Заједничког центра за социјални рад Милана Јовановића, присутнима су се обратили председници општина Лајковац и Мионица Андрија Живковић и Бобан Јанковић и начелник у Општинској управи Љиг Љубивоје Вујић. Председник Општине Лајковац Андрија Живковић је нагласио да ће ова локална самоуправа наставити да подржава све сличне пројекте. Он је додао да је општина Лајковац позната по великим издвајањима за помоћ најосетљивијим категоријама становништва и да је новим ребалансом буџета за ову намену опредељено 30 милиона динара. Са друге стране, Љубивоје Вујић је истакао да Љиг дели проблеме Лајковца и Мионице и да податак да је сваки четврти становник Општине старији од 65 година најбоље говори о важности пројекта за ову локалну самоуправу.


Значај пројекта је вишеструк, посебно са аспекта бриге о старима који чине све већи проценат од укупне популације у нашим општинама. Људи сада осећају да нису сами и да бринемо о њима. Такође, лица ангажована на спровођењу пројекта су оспособљена за послове пружања услуга у социјалној заштити, што доводи до подизања капацитета Заједничког центра за социјални рад– оценио је први човек општине Мионица Бобан Јанковић.


Округли сто је била прилика да стручни радник Заједничког центра Јована Максимовић и експерт на пројекту Сњежана Бадрић из Каритаса Ваљево ширем аудиторијуму представе пројекат ''За више солидарности према старијима - Кластер Колубарског округа за услугу Помоћ у кући''. Услуга је доступна одраслима и старијима који имају ограничења физичких и психичких способности, услед којих нису у стању да самостално живе у својим домовима без редовне помоћи у активностима дневног живота, неге и надзора, при чему је породична подршка недовољна или није расположива. Садржај услуге се дефинише индивидуалним потребама корисника, а већина услуга се пружа у дому корисника. Услугом Помоћ у кући је обухваћено 100 корисника са подручја три општине, док је на пројекту који траје 20 месеци и завршава се у августу 2017. године запослено 9 неговатељица и један стручни радник. Даљи развој ове дневне услуге у заједници ће по окончању периода пројектног финансирања од стране ЕУ прећи под окриље локалних самоуправа, чији су челници јединствени у оцени да ће у домену својих надлежности и могућности допринети да постане одржива и након формалног завршетка пројекта.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту