КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ СА ПУТОПИСЦЕМ ВИКТОРОМ ЛАЗИЋЕМ

Мионичка Библиотека ''Милован Глишић'' је синоћ у великој сали Културног центра организовала књижевно вече са Виктором Лазићем, једним од највећих светских путника, књижевником, адвокатом и полиглотом. Лазић је у разговору са в.д. директором мионичке библиотеке Весном Марковић публици представио своје књиге ''Тумарање земљом осмеха'', ''На вратима истока'', ''Велика авантура'' и ''У срцу Суматре'' настале током више од десет година које је провео на путовањима по свету и системски обилазио преко 90 земаља, откривајући разне пределе и људе.

viktor lazic

Путујем од када знам за себе, а на прво дуже путовање сам кренуо по завршетку студија. Путујем да бих учио и обично крећем са Косова и Метохије где се налазе најлепша места на свету. За све ове године сам научио да нема добрих и лоших земаља, има само добрих и лоших људи, да су предрасуде јако опасне и да човек не треба да суди о нечему што не познаје - открио је између осталог Лазић, говорећи о својим бескрајно занимљивим путовањима где је упознао пирате са Малаке и једног од будућих вођа злогласног ИСИЛ-а у Ираку, живео у племену дојучерашњих канибала одакле је једва побегао са свог венчања за које није ни знао да му је заказано, купао магарце да би зарадио новац за поправку своје омиљене ладе ''Ниве'', провео извесно време у заточеништву у затвору у Јужној Осетији...

На крају вечери, Лазић је представио Музеј књиге и путовања који је отворио у својој породичној кући у београдском насељу Бањица. Међу педесетак оснивача овог музеја су и Љубивоје Ршумовић и Милован Данојлић, а почасни чланови-оснивачи Матија Бећковић, Перо Зубац, Емир Кустурица. Музеј сада има милион књига, међу којима најмању књигу на свету, књигу-лепезу из Шри Ланке, књиге са Суматре од људских костију, јестиве књиге од пиринча из Кине и друге, а збирка се увећава из дана у дан.

 

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту