fbpx

 

ДОБРО ДОШЛИ У МИОНИЦУ

turizam3

turizam1 turizam2 turizam4 turizam5 turizam6 turizam7 turizam8 turizam9 turizam10 turizam12 turizam13 turizam14 turizam15 turizam16 turizam18 turizam19 turizam20 turizam21 turizam22 turizam23 turizam24

У оквиру туристичке сезоне 2019. општина Мионица у сарадњи са реномираном компанијом “Glob Metropoliten Tours” представља своју јединствену понуду, кроз иновативне туристичке производе намењне домаћим и иностраним гостима, са гарантованим поласцима из Београда:

13. и 15. јула,
11. и 25. августа,
08. и 29. септембра.

turizam17 Вођене вилинским осмехом, кроз идиличне пределе зелене Мионице, драге госте изненадићемо причама о: лику и делу нашег прослављеног војводе Живојина Мишића, љубави коју је гајио према својој супрузи Лујзи Мишић и њиховој деци, начину живота задружне породице с краја 19. и почетка 20. века, културно-историјском и нематеријалном наслеђу крoз магију ткања обавијену народним легендама, тајнама које чува камен, лековитим својствима чудесног мионичког биља, врујачкој води која лечи тело, и миру у Рибничком манастиру који храни душу.

Драги гости који се одлуче да Мионицу посете у јулу, када се по успостављеној традицији 23. пут за редом ( од 13. до 20. јула) организује најзначајнија манифестација ”Мишићеви дани”, имаће прилику да осете празнични дух наше општине.

turizam11

”Добро нам дошли!” – поручује предсеник општине господин Бобан Јанковић.

За више информација о туристичким турама, посетите линк.

 

ЗАВРШЕНИ „ВРУЈАЧКИ ИЗВОРИ“

 Мионица негује нематеријалну културну баштину

  • img 9107
  • Сабор народног стваралаштве: "Врујачки Извори"

Овог викенда је у Бањи Врујци под покровитељством општине Мионица и у организацији Туристичке организације „Мионица“ одржана традиционална манифестација Сабор народног стваралаштва „Врујачки извори“. Четрнаести пут за редом Бања Врујци је била домаћин манифестације која пре свега има сврху очувања етнолошких вредности, традиције, природне и културне баштине, унапређења и развоја села, промоције старих и уметничких заната.

  • img 9132
  • Сабор народног стваралаштве: "Врујачки Извори"

img 9051 img 9056 img 9058 img 9061 img 9072 img 9073 img 9076 img 9079 img 9085 img 9086 img 9091 img 9097 img 9105 img 9106 img 9109 img 9115 img 9119 img 9121 img 9124 img 9125 img 9133 img 9134 img 9135 img 9144 img 9147 img 9148 img 9151 img 9152 img 9153 img 9155 img 9158 img 9167 img 9168 img 9204 img 9206 img 9224 img 9234 img 9238 img 9248 img 9254

„Врујачки извори“ су манифестација која негује национални идентитет, културу и баштину српског народа и афирмише нашу богату и јединствену традицију. Непоходно је да негујемо нераскидиву везу између садашњег времена и богате историје, јер је управо то оно што представља идентитет једног народа. Ова манифестација је допринос очувању културног блага Србије кроз промоцију старих, заборављених заната, фолклора и народне уметности. – изјавио је овом приликом председник општине Мионица Бобан Јанковић.

Током дводневне манифестације посетиоци Бање Врујци су имали прилику да уживају у изложби старих заната, домаће радиности и здраве хране на којој је своје производе изложило преко 30 неговатеља нематеријалне културне баштине. На штандовима дуж бањског парка су били изложени производи од меда, лековитог биља, воћа и поврћа, а ту су били и мајстори старих заната: грнчари, везиље, лицидери, воскари и многи други.Првог дана манифестације у вечерњим часовима публика је уживала у наступима Културно уметничког друштва „Топлица“ који су у гостима имали два културно уметничка друштва из Краљева - КЦ "Самаила" и КУД "Опланићи". Исте вечери наступили су вокални солисти и извођачи на традиционалним инструментима фрулама, двојницама и гуслама.

copy of img 9143

copy of img 9236 vi ples02 vi ples03 vi ples04 vi ples05 vi ples06 vi ples10 vi ples20 vi ples47 vi ples50 vi ples53 vi ples75 vi ples79 vi ples83 vi ples91 vi ples95 vi ples96

 

Другог дана је организован отворени час плеса за најмлађе посетиоце манифестације, након чега је програм завршен плесним спектаклом „Прво српско плесно вече“ са гостима из Мионице, Ваљева и Лазаревца.

У ПЕТАК ПОЧИЊУ ''ВРУЈАЧКИ ИЗВОРИ''

У петак у Врујцима почиње традиоционална дводневна манифестација народног стваралаштва ''Врујачки извори'' у организацији општине Мионица и мионичке Туристичке организације. Ова манифестација из године у годину окупља све већи број посетилаца, а и за четрнаесте по реду ''Врујачке изворе'' припремљен је занимљив програм. Манифестација почиње у петак 17. августа од 17 часова изложбом народне радиности и старих заната, а од 19 часова крећу наступи солиста-извођача изворне народне музике и фолклорних ансамбала. Посетиоци и у суботу другог дана ''Врујачких извора'' од 10 часова ујутру могу видети изложбу народне радиности и старих заната на којој се поново очекује велики број излагача, за 19 часова је заказан отворени час плеса за најмлађе, а за 20 часова завршни програм овогодишњих ''Врујачких извора'' под називом прво српско плесно вече.

viz 1

У СУБОТУ 14. ЈУЛА ПОЧИЊУ 22. ''МИШИЋЕВИ ДАНИ''

Мионица ће од суботе 14. јула бити у знаку ''Мишићевих дана'', традиционалне манифестације под покровитељством Општине која ће ове године трајати до 21. јула. Програм у суботу започеће полагањем венаца на споменик славном војводи на Мишићевом тргу у 17 часова, након чега ће поштоваоци војводе Мишића посетити његову родну кућу у Струганику. У 19 часова биће отворена изложба Слободана Јевтића Пулике ''Одјек у свемиру'' која је постављена у згради општине Мионица и Културном центру, а од 20 часова на Тргу војводе Мишића почиње церемонија свечаног отварања када ће бити уручене Златне плакете војвода Живојин Мишић припадницима Војске Србије и Министарства одбране за постигнуте резултате и достигнућа у области војне службе, науке и доктрине. На свечаном отварању наступиће Лена Ковачевић и глумци Народног позоришта из Београда Лепомир Ивковић и Бошко Пулетић. Програм прве вечери затвориће концерт хора ''Viva vox'' који почиње у 21 час.

event 1

СЕОСКА ТУРИСТИЧКА ДОМАЋИНСТВА И ОБЈЕКТИ У ДОМАЋОЈ РАДИНОСТИ У МИОНИЧКОЈ ОПШТИНИ ДОБИЛИ ТАБЛЕ О КАТЕГОРИЈИ

На подручју општине Мионица почело је постављање табли о категорији угоститељских објеката у сеоским туристичким домаћинствима и домаћој радиности

img 6314

На основу „Правилника о изгледу и начину постављања табли о категорији угоститељских објеката у сеоском туристичком домаћинству и домаћој радиности на територији општине Мионица“ који је донела Скупштина Општине Мионица, Туристичка организација је обезбедила бесплатне табле о категорији за све угоститеље који имају категорисане куће, апартмане, собе или сеоска туристичка домаћинства. Табле се постављају на видном месту испред или на објекту у коме се пружају услуге смештаја и садрже информације о категорији и називу објекта.

img 6323

Почетку постављања табли присуствовао је председник општине Мионица Бобан Јанковић који је напоменуо да је ово једна од бројних активности које су планиране као припрема за летњу сезону. Према Јанковићевим речима, поред овог, току је израда новог сајта и апликације за мобилне телефоне Туристичке организације Мионица, помоћу којих ће потенцијални туристи моћи да добију потребне информације о свим угоститељским објектима и локацијама које могу посетити.

Као и друге општине у Србији већ неко време се боримо са угоститељима који послују у сивој зони и представљају нелојалну конкуренцију станодавцима који су категорисали своје смештајне капацитете и уредно пријављују све туристе који бораве у њиховим објектима. Сем инспекцијске контроле и бројних других активности које се предузимају у циљу увођења пружалаца приватног смештаја у легалне токове један од начина борбе са некатегорисаним објектима је постављање оваквих табли и информисање туриста да једно објекти који су категорисани и имају одговарајућу ознаку испуњавају све прописане услове за њихов боравак. – рекао је Бобан Јанковић.

img 6310

Таблом о категорији која је постављена на самом објекту, у Србији су означени само објекти као што су хотели, мотели, туристичка насеља и слични објекти, док се објекти у приватном смештају означавају налепницама унутар самог објекта, што није видно за туристе. Мионица је прва општина која је донела одлуку о постављању табли о категорији за објекте у домаћој радиности и сеоским туристичким домаћинствима.

img 6334

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту

  

Свиђа вам се оно што видите?

Пратите нас на друштвеним мрежама...