Поводом обележавања дана рођења веклике српске песникиње Десанке Максимовић Библиотека ''Милован Глишић'' је синоћ Мионичанима подарила концерт Хора словенске музике ''Лучинушка'' у великој сали Културног центра.

Овај хор је настао пре четири и по деценије као неформална група студенткиња на Одсеку за славистику филолошког факултета у Беораду, коју је окупио професор Андреј Тарасјев са циљем да се кроз неговање музичке традиције словенских народа што боље савладају и језик и култура и књижевност народа чији су се језици студирали. Неформална група је прерасла у хор ''Лучинушка'', који је мионичкој публици приредио својеврсно путовање музичким наслеђем словенских народа. Ређале су се руске, украјинске, белоруске, српске и народне песме других словенских народа. Музички програм је започет руском народном песмом ''Лучинушка'', по којој је Хор и добио име, а завршен са ''Тамо далеко'' на руском и српском језику уз овације публике која је госте извела на бис. Дружење са Хором словенске музике оплемењено је стиховима наше Десанке Максимовић и велике руске песникиње Ане Ахматове, које су на језицима народа словенске крви говорили млади мионички рецитатори Тијана Лекић, Мина Вуковић, Катарина Атић, Лука Радовановић и Драгољуб Средојевић, као и чланови ''Лучинушке''.

На крају дружења, председник општине Мионица Бобан Јанковић је у име Мионичана гостима у знак захвалности уручио фото-монографију ''Мионица-завичај војводе Мишића'', а водитељка програма и чланица Хора мр Бранислава Марковић узвратила вредном књигом из њихове библиотеке.