Додељена општинска признања

Генерални секретар председника Републике Србије Александра Вучића Никола Селаковић је на вечерашњој свечаности на Војводином тргу прогласио отвореним 22. ''Мишићеве дане'' у Мионици.

 

 

О величини вашег најчувенијег суграђанина војводе Мишића који је одавде кренуо у борбу за слободу сведоче многе ствари. Једна од њих је да мото специјалних јединица британске и француске војске чине Мишићеве речи ''Ко сме, тај може''. Настављамо стопама војводе Мишића, вођени његовом снагом и љубављу као народ који ће свакоме његово дати, али своје никоме дати неће. У име председника Републике Александра Вучића, чији сам вечерас изасланик, уз пуно среће и још већег напретка проглашавам 22. ''Мишићеве дане отвореним ! – поручио је између осталог генерални секретар председника Републике Никола Селаковић отварајући мионичку манифестацију.

Присутнима се претходно обратио председник општине Мионица Бобан Јанковић, који је сумирао резултате рада у протеклих годину дана.

Сваки пут у последњих неколико година на ''Мишићевим данима'' са поносом излазимо пред наше суграђане са оним што смо урадили у периоду између две манифестације. Прошле године смо имали прилику да део програма пратимо у новоизграђеној сали Културног центра, а ове године део програма биће већ од сутра у новој Хали спортова на коју смо чекали четврт века. Са задовољством истичем да је завршена последња деоница пута ка Равној гори у дужини од пет километара. Изводе се радови на санацији два велика клизишта, а у пет села се ради сасвим нова водоводна мрежа. Очекујемо почетак радова на санацији неколико објеката школа основног образовања, као и објекта Средње школе, инвестицију коју је подржала Влада Републике Србије и Канцеларија за јавна улагања. Померамо границе и стратешки планирамо, баш као наш велики Живојин Мишић. Ова манифестација на неки начин представља меру нашег труда и заједничког рада и уверен сам да ћемо се следеће године у ово време срести у још бољим околностима са новим садржајима у још лепшој и просперитетнијој Мионици- истакао је Јанковић.

 
Први човек Мионичке општине је овом приликом уручио традиционално општинско признање Златну плакету Војвода Живојин Мишић бригадном генералу Душку Жерковићу, команданту РВ и ПВО Војске Србије и потпуковнику саши Петровићу, првом у рангу полазника 61. класе Генералштабног усавршавања Школе националне одбране, као и плакету са ликом Војводе Мишића генерал пуковнику Љубиши Величковићу постхумно, затим Националној алијанси за економски развој (НАЛЕД) и ликовном уметнику Слободану Јевтићу Пулики.


У уметничком програму је наступила позната интерпретаторка џез музике Лена Ковачевић која је на почетку програма отпевала химну ''Боже правде'', као и глумци Народног позоришта у Београду Лепомир Ивковић и Бошко Пулетић у улогама војвода Мишића и Степе Степановића. По завршетку церемоније свечаног отварања уследио је концерт хора ''Viva vox''.