Настављена је сарадња Основне школе ''Милан Ракић'' Мионица са Градском библиотеком у Новом Саду, која је недавно послала 50 примерака књига на ромском језику за школску библиотеку издвојеног одељења у Горњој Топлици. Књиге су намењене ромској деци из ове школе, која ће кроз изборни предмет - ромски језик са елементима националне културе користити добијене књиге.

Наиме, Градска библиотека у Новом Саду од 2009. године има библиотечки огранак у новосадском насељу Шангај, са књижним фондом на ромском језику, по чему су јединствена библиотека у Републици Србији, па чак и у региону. Пошто на ромском језику нема пуно књига, настојали су да сакупе све доступне наслове. Библиотечки огранак носи име Трифуна Димића, књижевника и ромолога.

Сарадња новосадске установе културе и мионичке основне школе је започела прошле године када је у организацији Градске организације Црвеног крста и Градске библиотеке из Новог Сада, Библиотеке Матице српске, Градске народне библиотеке „Жарко Зрењанин“ из Зрењанина, Елетротехничке школе ''Михајло Пупин'' из Новог Сада, Издавачког предузећа ''Школска књига'' и Издавачке куће ''Прометеј'' из Новог Сада, прикупљено 1.250 књига за школску библиотеку издвојеног одељења Основне школе ''Милан Ракић'' у Горњој Топлици.