У суботу је у организацији Еколошког покрета „Оквир живота“ одржан скуп у Културном центру поводом оснивања локалне банке гена старих сорти воћа и поврћа „Зрно“. Према речима Иване Петровић из Еколошког покрета „Оквир живота“ која је присутнима представила читав концепт, ово је прва локална банка гена у Србији.

-Основни циљ формирања банке семена је очување аутохтоних сорти воћа и поврћа које су битне за развој пољопривреде и безбедност хране. Без разноврсности нема ни селекције и настанка нових сорти које ће бити отпорније. Долази до губитка квалитета и укуса, као и до нарушавања аутентичности локалне гастрономије и културног диверзитета-рекла је између осталог Ивана Петровић и додала да локалне банке гена нису власништво ни државних институција ни невладиних организација, то су пројекти локалних заједница и опстају захваљујући енергији и љубави земљорадника и да је ово можда и последња прилика да богатство укуса природе оставимо и нашим потомцима.

Основне активности у раду банке гена су сакупљање и складиштење семена, умножавање и размена биљног материјала, идентификација и карактеризација сорти, едукација о чувању семена, старим сортама и њиховом гајењу, као и формирање базе података.

Након обраћања Иване Петровић, представљена је књига „Укуси Старе планине“ аутора Драгана Загорца и других књига које су резултат истраживања Завода за проучавање културног развитка у којима су описане богата и аутентична нематеријална културна гастрономска баштина наше земље, али и њени предели. Гости вечери били су и песник Љуба Пјевчевић и рецитатор Лазар Живановић.