На Дан планете земље који је 22. априла обележен широм света у мионичкој општини је почела велика еколошка кампања у циљу подизања и обликовања еколошке свести код свих грађана без обзира на узраст.

Председник општине Мионица Бобан Јанковић је овим поводом у порти Храма Вазнесења Господњег у Мионици заједно са основцима, средњошколцима и свештенством посадио дрво тису.

Тиса ужива посебно поштовање у српском народу као заштитно дрво, које човеку обезбеђује дуг живот и добро здравље. У суштини, све биљке су ту за нас да учине свет лепшим и обезбеде чист ваздух и зато према њима треба да се опходимо са посебном пажњом и поштовањем. На нама одраслима је да се понашамо одговорно према природи и да вас учимо да је штитите од неодговорних људи који је загађују.– поручио је Јанковић мионичким ђацима.

Овим симболичним чином започета је еколошка кампања чије активности подразумевају чишћење и сакупљање комуналног отпада, низ радионица и обука где се очекује позитиван одзив грађана, а све у циљу стварања амбијента у којем је здрава животна средина један од приоритета локалне заједнице. У току је и акција постављања еколошких дворишта, а први еколошки контејнери већ се налазе у школским двориштима у Мионици.

Такође, ђаци из Основних школа „Милан Ракић“ Мионица и „Војвода Живојин Мишић“ Рајковић, као и из мионичке Средње школе су ангажовани на постављању еколошких путоказа, чишћењу и уређењу школског дворишта и парковских површина, сађењу цвећа, присуствују едукацијама о рециклажи и правилном одлагаљу отпада и учествују у бројним другим активностима.