Богат програм поводом стогодишњице победе у Великом рату и три деценије од откривања споменика војводи Мишићу

Свечаном академијом у великој сали Културног центра у Мионици су у петак 30. новембра обележена два јубилеја, стогодишњица победе у Великом рату и три деценије од откривања споменика војводи Живојину Мишићу.

Мионица данас одаје почаст борцима за слободу српског народа. Одаје почаст онима чија је крв пала за слободу српске земље и свима онима чија је неутешна суза залила ово тло. У најтрагичнијем сукобу светских сила мала балканска Србија је имала неочекивано велику улогу, али и велике жртве и страдања. Тај део наше прошлости не смемо заборавити и зато смо вечерас овде – рекао је председник општине Мионица Бобан Јанковић обраћајући се бројним гостима и суграђанима који су до последњег места испунили велику салу мионичке установе културе.

Говорећи о славном војводи рођеном у мионичком селу Струганику који је захваљујући својој храбрости, одлучности, знању и искуству у најтежим тренуцима повео војску у велику победу и израстао у једног од највећих војсковођа Великог рата, први човек општине Мионица је између осталог подсетио на речи војводе Путника који је за Мишића рекао ''Пословима рукује опрезно, али их изводи дрско'' и додао:

Често не слушајући команде надређених и поступајући у складу са стањем на терену, Војвода је за живота обезбедио себи место у историји. Његов споменик краси Мионицу већ три деценије и подсећа нас на вредности које нас требају водити, подсећа нас на храброст, патриотизам и слободу.

Драмски програм обележили су наступи глумца Народног позоришта у Београду Зорана Ћосића који је извео монолог војводе Мишића, ваљевских глумаца Љубивоја Марковића у улози Николе Пашића, као и Катарине Вићентијевић и Бранка Антонића као Лујзе Мишић и сељака Јовише који су одиграли одломак из драме ''Мишићи'', док је стихове песме ''Стојте галије царске'' говорила глумица Маријана Андрић. У музичко сценском програму наступили су трио тенора Марка Томића, хор Центра за неговање културне традиције ''Абрашевић'' из Ваљева у пратњи мионичких малишана, као и оркестар и фолклорни ансамбл ''Абрашевића''. Присутни су били у прилици да погледају и део из директног преноса откривања споменика војводи Живојину Мишићу. Споменик славном војводи који и данас представља симбол Мионице је рад академског вајара Ота Јована Лога, а открио га је 1. децембра 1988. године тадашњи начелник Генералштаба генерал пуковник Стеван Мирковић у присуству преживелих солунских ратника и више хиљада Мишићевих Колубараца, као и бројних гостију из јавног живота.