У организацији општине Мионица и Удружења уметника Србије 24. и 25. маја у Мионици ће се одржати други по реду МИОНА ФИЛМ ФЕСТ. Фестивал кратког и документарног филма МИОНА ФИЛМ ФЕСТ је манифестација која својим програмом промовише уметничке вредности савременог српског краткометражног филмског стваралаштва и уједно подржава развој младих филмских аутора.

Током два фестивалска дана публика ће у Културном центру Мионица имати прилику да види 8 краткометражних филмова који ће се борити за прву награду. О наградама ће одлучивати жири који чине режисер и председник жирија Дарко Бајић, глумица Миона Марковић и филмски критичар Мирољуб Стојановић.

Поред овога, у оквиру фестивала 24. маја у Библиотеци Милован Глишић биће одржана трибина на тему ”Однос медија према филму” у којој ће учествовати новинари Вања Булић Александра Миката и Дејан Грујић, док ће у суботу 25. маја на истој локацији на тему ”Филм у 21. веку“ говорити режисер Дарко Бајић, филмски критичар Мирољуб Стојановић и глумци Миона Марковић и Зоран Ћосић.

Као део пропратног програма фестивала, одржаће се МИОНА ФИЛМ КВИЗ тематски квиз о српској кинематографији за децу основних и средњих школа са теритoрије општине Мионица.

На прошлогодишњем фестивалу представљено је осам краткометражних и документарних филмови домаћих аутора, а титулу победника су однели Дејан Петровић за филм "Исти" и Коста Ристић за филм " Dos patrias".