Победници Маша и Ђорђе

Велики хришћански празник Богојављење је у недељу 19. јануара на отвореним базенима у Селу Мионици и Бањи Врујцима по традицији обележен пливањем за Часни крст. Манифестације су одржане у организацији општине Мионица, по благослову владике Милутина и уз помоћ црквених општина, а у јутарњим часовима су служене празничне литургије у храмовима Вазнесења Господњег у Мионици и Свете великомученице Марине-Огњене Марије у Врујцима.

У Бањи Врујцима је деоницу дугу 33 метра до Богојављенског крста, што симболизује број година Христовог живота, у конкуренцији 29 учесника први препливао Ђорђе Раковић из Живковаца. Јубиларно десето пливање за Часни крст је одржано у присуству владике Милутина и председника општине Мионица Бобана Јанковића, као и великог броја гостију, међу којима су били представници Амбасаде Грчке и странке Грка у Србији и бројни привредници. Свим пливачима су уручене пригодне награде и поклони, Свето писмо, књиге и иконе.

Победница четвртог по реду пливања за Часни крст на отвореном базену Спортског центра''Мионица'' у Селу Мионици је Ваљевка Маша Цветковић, други је стигао Никола Бошњаковић из Мионице, трећи такође Мионичанин Стефан Спасојевић. Учествовало је 19 пливача, међу којима су биле и четири девојке. Победници је поред Часног крста, припао сребрњак, вредан примерак Библије и велика икона, док су пригодне награде, књиге и иконе, добили и сви остали учесници. Учесници су поред храбрости демонстрирали и хуманост пошто су мушки пливачи пропустили Машу Цветковић да преузме Часни крст и постане прва дама која је однела победу на манифестацији у Селу Мионици.