Председник општине Бобан Јанковић потписао је са директорком немачке организације “Help-Hilfe zur Selbshilfe” у Републици Србији, Александром Бркић уговор о сарадњи у оквиру програма “Подршка социо-економској стабилности у региону западног Балкана". Вредност пројекта за општину Мионица износи 48.000 евра и има за циљ подстицање развоја микро и малих предузећа и предузетништва на територији општине Мионица.

Према речима председника општине Мионица Бобана Јанковића, охрабривање младих да покрену сопствени посао, развој и јачање приватног сектора и стварање што бољих услова пословања малих и средњих предузећа је један од важних задатака општине Мионица.

 

Када сте на почетку свог посла сваки вид помоћи је значајан и добродошао, зато наша општина учествује у суфинасирању овог програма у износу од 19.200 евра. Двадесет предузетника са најбољим идејама који у наредном периоду буду конкурисали за овај програм као подршку развоја свог пословања добиће донацију просечне вредности до 2.400 евра. Овим и другим активностима као што је и “бизнис инкубатор” који ћемо покренути у наредне две године пружићемо активну подршку свима који желе да покрену нови посао, као и онима који су већ отпочели бављење неком деталношћу – рекао је овом приликом председник општине Мионица Бобан Јанковић.

Главне активности Пројекта биће концентрисане на директно отварање нових радних места путем помоћи малим бизнисима у виду грантова, организовање пословних и стручних обука и образовања. Посебна пажња биће посвећена старт-уп бизнисима, постојећим малим бизнисима којима је потребна додатна подршка, незапосленим женама, младима, особама са инвалидитетом, угроженим мањинским групама и мање запошљивим категоријама у зависности од исплативости предложене пословне идеје.
-Ово је Хелп-у прва сарадња са општином Мионица и на надамо се да ће бити почетак једне дугорочне и успешне сарадње на обострано задовољство. У оквиру овог пројекта у општини Мионица предвиђено је 20 грантова за микро и мала предузећа и предузетнике који подразумевају донације у виду опреме и материјала, као и пакет пословних и стручних обука конципираних према потребама корисника и менторе који ће пратити њиховог пословање – изјавила је овом приликом директорка Хелпа у Србији, Александра Бркић.
Пројекат "Подршка социо-економској стабилности у региону западног Балкана", укупне вредности 2.975.000 евра, уз донаторску подршку немачке владе Хелп реализује од априла 2017. године до краја децембра 2018. године. Вредност дела активности у Србији, за шест градова и општина и три установе за извршење кривичних санкција, износи 1.078.904 евра. Компонента економског оснаживања кроз подршку доходовним активностима у Србији реализује се у Лесковцу, Нишу, Пироту, Сврљигу, Медвеђи и Мионици.