КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ СА ВАЊОМ БУЛИЋЕМ

Библиотека ''Милован Глишић'' је синоћ у великој сали Културног центра приредила књижевно вече са Вањом Булићем познатим новинаром, сценаристом и писцем. Булић је у друштву председника Удружења уметника Србије Карла Астраханa представио своја књижевна остварења, са посебним акцентом на пет књига које су добиле епитет најтраженијих и из којих су овдашњој публици одломке читали млади Мионичани Катарина Атић и Драгољуб Средојевић. То су ''Симеонов печат'', ''Јованово завештање'', ''Досије Богородица'', ''Виза за небо'' и ''Теслина пошиљка'', о којем је и било највише речи.

- Ових пет романа сам написао на основу историјске грађе, користећи је као основ за заплете у које је умешан новинар Новак Ивановић и који упада у лавиринт међународних интрига, тајних организација, историјских неправди, завера моћника... У ''Теслиној пошиљци'' издвајају се три приче, прича о новијој историји Народне библиотеке срушене у априлском бомбардовању Београда 1941. године, о Николи Тесли из мало другачијег угла и прича о светским владарима из сенке који желе да се домогну нацрта контроверзних Теслиних ''зрака смрти''. Те три приче повезује проналазак тела једног немачког новинара на рушевинама Библиотеке-нагласио је између осталог Вања Булић, оставивши довољно простора онима који књигу нису прочитали да сами пронађу одговоре на бројна питања, као што су: да ли је поменути Теслин проналазак уочи рата стигао у Србију и да ли је непосредно пре бомбардовања из Народне библиотеке био измештен у манастир Благовештење у Овчарско-кабларској клисури, познатој као Српска Света гора ?

Према Булићевим речима, један од повода за то да за своје романе користи историјску потку је жеља да што више људи упозна историјско и културно благо српског народа, пошто мало људи зна да је, рецимо, Мирослављево јеванђеље уписано у списак Унеска ''Памћење света'', што је потврда изузетног значаја и вредности, а уједно и обавеза његовог очувања за добробит човечанства. Такође, било је речи и о интригантним чињеницама везаним за рушење Народне библиотеке у којој је, сматра се, уништен књижни фонд од око 500.000 свезака непроцењиве вредности.

Треба истаћи и да је на самом почетку књижевне вечери председник Општине Бобан Јанковић у име Мионичана у знак добродошлице Вањи Булићу уручио бисту војводе Живојина Мишића, што је код уваженог госта изазвало посебне емиције пошто потиче из истих крајева из којих су и преци наславнијег Мионичанина.