ИЗЛОЖБА У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ

Јевреји Србије у Првом светском рату

Поводом стогодишњице Великог рата у Културном центру Мионица синоћ је отворена изложба документарне фотографије ''Јевреји Србије у Првом светском рату''. Реализацију пројекта омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије, Јеврејски историјски музеј Београд, Јеврејска општина Београд и Културни центар Мионица, а изложбу је отворила етнолог Војислава Радовановић из Јеврејског историјског музеја Београд.

Изложбу смо припремали са пуно љубави и са циљем да дочарамо велики патриотизам и велику љубав коју су Срби Мојсијеве вере имали и данас имају према својој држави Србији. Јевреји Србије су како током Првог светског рата, тако и у Балканским ратовима у свему делили судбину своје браће и дали значајан допринос у ослобођењу-нагласила је између осталог етнолог Војислава Радовановић, отварајући изложбу са 35 документарних фотографија официра, војника доктора, болничарки и других Јевреја Србије-учесника Великог рата, међу којима има и носилаца највиших војних одликовања.

Слика: Изложбу отворила етнолог Војислава Радовановић

У наставку програма историчар Небојша Дамњановић је служећи се историографским чињеницама изнео податке о трновитом војничком путу најславнијег Мионичанина војводе Живојина Мишића, док је сарадник Јеврејског историјског музеја Београд Давор Салом говорио на тему ''Срби Мојсијеве вере за слободу Србије 1914-1918''. За успомену на боравак у Мионици, председник Општине Бобан Јанковић је представницима Јеврејског историјског музеја Београд уручио фото-монографију о Мионици, а сваки посетилац изложбе је добио по примерак књиге великог пријатеља Србије, швајцарског форензичара и криминолога јеврејског порекла др Арчибалда Рајса ''Чујте Срби'' и монографију ''Јевреји Србије у Првом светском рату''.