Општина Мионица је:

  • Општина Мионица је један од најважнијих административно-политичких центара Ваљевског краја. Простире се од огранака Маљена и Сувобора ка северу до десне обале реке Колубаре, 80 км. јужно од Београда у северозападном делу Србије. Захвата површину од 329 км2. У непосредној близини Општине пролази неколико магистралних саобраћајница (Ибарска магистрала је удаљена непуних 20 км од Мионице). Мионица је асфалтним путем повезана са пругом Београд Бар и аеродромом за саобраћај спортских и лаких авиона у Дивцима, удаљеним 7 километара. Регионалне саобраћајнице Дивци-Мионица-Љиг и Жупањац-Боговађа-Мионица-Дивчибаре повезују Мионицу са Београдом (86 км преко Боговађе, 93 км преко Диваца), Ваљевом (20 км) и другим местима.
  • Општина има повољан географски положај и конфигурацију терена. Подручје општине Мионица, као и територија округа коме припада, богато је шумама и пашњацима. Одликују се затвореношћу планинским венцима Маљена и Сувобора на југу и широком отвореношћу према Колубари, Посавини и Панонској низији ка северу. Основне климатске особине су умерено континенталног типа.
  • Према резултатима пописа становништва из 2011. године у 36 насељених места живи 14.263 становника у 4.629 домаћинстава, док у самом општинском седишту Мионици живи 3.148 становника. На територији општине Мионице велику већину становништва чине Срби и у мањем броју Роми. У Општини су присутни и припадници других народности у веома малом броју као што су Црногорци, Мађари, Македонци, Хрвати , Словенци, Немци, Албанци и други.

Зашто улагати у Мионицу?

Постоји милион разлога, а навешћемо само неке!

Мионица је општина са малом популацијом што је не спречава да на годишњем нивоу произведе преко 120 милиона јаја и преко 30 милиона литара млека. Имамо врло развијено воћарство и наше малине и јагоде се могу пронаћи и на тржишту Европске Уније.

145 компанија и 483 мале фирме

Бања Врујци је лидер туристичке понуде региона

Под покровитељством Министарства културе и информисања и у организацији општине Мионица и мионичког Културног центра 28. децембра је у великој сали овдашње установе културе одржана свечаност у част Лујзе Мишић. Програм обележавања успомене на супругу најславнијег Мионичанина војводе Живојина Мишића представља део пројекта ''Мионица-варош у духу метрополе'' који је на конкурсу ''Градови у фокусу'' ресорно министарство ове године подржало са 6,7 милиона динара, а средства су још опредељена и за традиционалну манифестацију ''Мишићеви дани'', радове на доградњи гардероба, пробне сале и помоћног дела зграде Културног центра који су у завршној фази, као и за и организовање фестивала у част песника и дипломате Милана Ракића као новог културног догађаја у Мионици.


Током уметничког дела програма наступило је више од шездесет извођача. Глумци Катарина Вићентијевић у улози Лујзе Мишић, Лепомир Ивковић у улози војводе Степе Степановића, Љубивоје Марковић као војвода Живојин Мишић и Бранко Антонић у улози Толе Дачића, казивали су делове из представа посвећених Првом светском рату и животу брачног пара Мишић. Музички део свечаности обележили су наступи Градског хора ''Абрашевић'' из Ваљева, камерног састава ''Трио Аморосо'', као и фолклорног ансамбла и оркестра ЦНТК ''Абрашевић'' Ваљево. Поред тога, историчар др Мића Живојиновић је у разговору са позоришним редитељем Мирославом Трифуновићем осветлио како блиставу војничку каријеру војводе Живојина Мишића, тако и његов приватан живот који је нераскидиво везан за супругу Лујзу, ћерку инжењера немачког порекла која је и после Живојинове смрти остала у Србији. Лујза, која је током Другог светског рата из реформаторске вере приступила православљу променивши име у Магдалена, остала је до последњег дана живота верна врлетима Струганика и Струганичанима који у својим двориштима чувају још понеки бокор перуника као успомену на њен летњиковац са перивојем-баштом препуном разнобојних биљака из свих крајева света .

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту