МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ ПОДРЖАЛО ПРОЈЕКАТ ''МИОНИЦА-ВАРОШ У ДУХУ МЕТРОПОЛЕ'' СА 6,7 МИЛИОНА ДИНАРА

На Конкурсу Министарства културе и информисања ''Градови у фокусу'' подржан је пројекат мионичке општине ''Мионица-варош у духу метрополе'' за чију је реализацију Министарство определило 6,7 милиона динара. Ове године је подржано 10 пројеката из исто толико градова и општина Србије у укупном износу од 140,2 милиона динара, саопштено је на јучерашњој конференцији за новинаре на којој су представљени резултати конкурса.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић је обраћајући се новинарима констатовао да је конкурс ове године озбиљније схваћен и да комисија није имала ни мало лак задатак да одабере између веома квалитетних пројеката. О томе најбоље говори податак је ове године пријављено 58 пројеката, што је више него двоструко у односу на 2016. када их је било 28. У шири избор ушло је 13 пројеката, да би, након што су чланови комисије обишли јединице локалне самуправе, утврдили стање на терену и обавили консултације са пројектним тимовима, у ужи избор ушло 12 пројеката.

Иначе, пројекат ''Мионица-варош у духу метрополе'' подразумева активности на даљој адаптацији зграде Културног центра, обнови ''Лујзиног перивоја'' у оквиру комплекса родне куће војводе Живојина Мишића у Струганику и на организовању како традиционалних ''Мишићевих дана'', тако и фестивала у част песника и дипломате Милана Ракића као новог културног догађаја у Мионици.