ЗБОГ ПОЖАРА ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У ПЛАНИНИЦИ, ГОРЊЕМ ЛАЈКОВЦУ И БРЕЖЂУ

Штаб за ванредне ситуације општине Мионица је на јутрос одржаној седници прогласио ванредну ситуацију у Планиници, Горњем Лајковцу и Брежђу због великог шумског пожара који од 31. јула гори на подручју поменутих мионичких села у подножју планинa Маљен и Сувобор.

Према речима председника општине Мионица и команданта Штаба Бобана Јанковића, проглашењем ванредне ситуације на делу општинске територије стичу се законски услови за коришћење свих расположивих материјалних, техничких и људских ресурса у гашењу ватре која је захватила око 50 хектара земљишта чијим највећим делом газдује ЈП ''Србијашуме''.

Извештај о стању на терену дао је Милан Михајловић, који је истакао да је пожар у уторак у раним јутарњим сатима био скоро потпуно локализован, али је тада дошло до појаве јаког ветра који је отежао борбу са ватром.

Локације ''Мравинац'', ''Пецки поток'' и ''Равни стуб'' су готово неприступачни предели за механизацију и то знатно отежава гашење пожара. Не смемо допустити да се ватра прошири на један од највећих четинарских комплекса у Западној Србији ''Маљен'', што је уз заштиту људских живота и стамбених објеката приоритетан задатак који ћемо према садашњем развоју ситуације на терену успешно извршити. Ангажоване снаге су данас знатно појачане, а у току преподнева се очекује и укључивање хеликоптера МУП-а Србије – нагласио је Михајловић.