''ТРОШЕЊЕ ЛОКАЛНИХ БУЏЕТА'' - ОКРУГЛИ СТО ЦЕНТРА ЗА ОДРЖИВИ ЛОКАЛНИ И РЕГИОНАЛНИ РАЗВОЈ

Невладино и непрофитно удружење Центар за одрживи локални и регионални развој Шушеока је јуче у сали Средње школе Мионица организовало округли сто ''Трошење локалних буџета''. Након поздравне речи председника мионичке општине Бобана Јанковића и обраћања првог човека Центра за одрживи локални и регионални развој Ненада Михаиловића, др Слободан Илић је представио извештај ''Трошење локалних буџета-стање у Колубарском округу''. Извештај је резултат активности на истоименом пројекту који се делом финансира из средстава одобрених од стране Сједињених Америчких Држава и који је један од сегмената програма Центра под називом ЛОВА (ЛОкални ВАљани буџет).

Спроведено истраживање, извршена анализа и урађени Извештај немају никакву политичку конотацију, нити су рађени за било какву политичку употребу. Усмерени су само на стручни аспект, настали су на основу увида у јавно објављене податке и превентивног су карактера. Представљају помоћ руководствима јединицама локалних самоуправа Колубарског округа да унапреде трошење ограничених локалних јавних ресурса и да идентификоване пропусте, грешке и неправилности у будућем периоду избегну и не понављају – истакао је аутор Извештаја др Слободан Илић.

Илић је присутнима изнео рекапитулацију идентификованих проблема које се односе на међусобну повезаност, усклађеност и повратну спрегу стратешког планирања и трошења локалних буџета који су заједнички за општине Колубарског округа. Он је између осталог истакао да је фактичко стање да стратешка и планска документа углавном нису јасно дефинисана, да не садрже потребне елементе и да су као таква неупотребљива за програмско буџетирање и за последицу имају неуважавање буџетских и других финансијских ограничења. Такође, нагласио је да је приметно одсуство одговорности за њихово спровођење због изостанка формирања надлежног радног тела за имплементацију и других разлога, углавном због непостојања законске обавезе доношења стратешких докумената и изостанка санкција за непоштовање ове обавезе. Што се тиче упутства за припрему буџета, др Слободан Илић је у Извештају навео да су разлози за отежано спровођење буџетског процеса на локалном нивоу и објективне и субјективне природе, док идентификоване неусклађености у вези са општинским плановима капиталних инвестиција, као што су појмовна конфузија и одсуство годишњих вредносних износа код појединих капиталних пројеката, отежавају спровођење и праћење спровођења Прегледа капиталних издатака у буџетској и наредним фискалним годинама са његовом врло ограниченом употребљивошћу за програмско буџетирање.

Након Илићевог излагања је уследила дискусија, а на самом крају су представници Центра за одрживи локални и регионални развој позвали све присутне да доставе своје предлоге у циљу проналажења оптималних решења за идентификоване проблеме и најавили одржавање новог округлог стола где ће бити више речи о неусклађеностима и проблемима у вези одлука о буџету јединица локалних самоуправа.
Истог дана, представници Центра су у кабинету Председника општине Мионица пред општинским руководством и руководиоцима одељења Општинске управе презентовали резултате Извештаја ''Трошење локалних буџета-стање у општини Мионица''.