У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА ''МИОНИЦА НЕКАД И САД''

Синоћ је у Културном центру отворена изложба фотографија ''Мионица некад и сад''. Изложене фотографије су настале у периоду од проглашења Мионице за варош крајем 19. века до данашњих дана, а након отварања изложбе програм је настављен разговором о прошлости и будућности Мионице. У разговору су учествовали председник Привременог органа општине Мионица Бобан Јанковић, публициста Милорад Радојчић који је објавио већи број публикација и књига о мионичком крају и познатим Мионичанима, позоришни редитељ Мирослав Трифуновић и у улози модератора новинар и уредник ваљевског Дописништва РТС-а Радован Лазаревић, док су у пригодном музичком програму наступили доајени тамбурашког оркестра ''Абрашевић'' из Ваљева.

Саговорници су се дотакли неколико тема разговарајући о прошлости и будућности, од историјског контекста где је било речи о знаменитим личностима које су обележиле поједине епохе и од којих је без дилеме најзначајнија војвода Мишић, преко приче о природним и другим ресурсима овог краја, све до питања демографије и друштвеног живота.

Стратегија будућности треба да буде заснована на историјском наслеђу, искуствима наших претходника, базним ресурсима као што су термалне воде, камен и потенцијали у области пољопривреде, а ношена енергијом младих. Ништа се не дешава преко ноћи и морамо разумети да ће се резултати онога што данас радимо видети тек у деценијама које долазе. Наш је задатак да обезбедимо услове да Мионица постане дестинација у коју ће људи долазити да остану.Чињеница је да и да без јаке привреде нема јаке локалне самоуправе и због тога смо недавно успели да доведемо страног инвеститора који ће почетком наредне године овде покренути погон у области конфекцијске производње- рекао је између осталог Бобан Јанковић, који је отворио изложбу фотографија од којих је већина објављена у фото-монографији ''Мионица-завичај војводе Мишића''.

Говорећи о будућности Мионице Јанковић је нагласио да треба радити и на побољшању компетенција грађана и да је са тим циљем прошле године основан Центар за образовање и развој, који нуди разне програме неформалног образовања како младима, тако и запосленима у државном и приватном сектору и пољопривредницима, а Мионица се може похвалити да је можда једина општина у Србији која има базу података о својим пољопривредним произвођачима.