МИНИСТАР ЗОРАН ЂОРЂЕВИЋ ПОСЕТИО МИОНИЦУ

Политика Владе Србије у области рада и социјалних питања и новине које доноси Закон о финансијској подршци породици са децом који ступа на снагу почетком наредне године а примењиваће се од првог јула, биле су главне теме разговора министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зорана Ђорђевића и председника Привременог органа општине Мионица Бобана Јанковића приликом Ђорђевићеве посете Мионици прошле суботе. Министар је између осталог нагласио да ће Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у наредном периоду предложити нове мере, посебно у циљу повећања наталитета. Говорећи о изменама и допунама Закона о раду, Ђорђевић је истакао да су усмерене на већу бригу о радницима, смањење незапослености и спречавање рада на црно.

-Послодавци ће према новим одредбама бити у обавези да као и до сада своје раднике пријаве у року од три дана, али радник ће тек након пријаве моћи да започне са радом, а не како је до сада била пракса, да тај рок започне тек након доласка инспектора када послодавац започне процедуру пријаве - рекао је Ђорђевић.

Овом приликом председник Привременог органа општине Мионица Бобан Јанковић је нагласио да је мионичка општина кроз различите пројекте предузела бројне активности у циљу повећања наталитета у мионичком крају.

 

-На основу Одлуке Скупштине општине Мионица свака породиља добија 40 хиљада динара, породиљама је у 2017. подељено 60 бесплатних дечијих ауто седишта, локална самоуправа плаћа боравак трећег детета у предшколској установи, а новина од ове године су и бесплатни уџеници за ђаке прваке - рекао је председник Привременог органа општине Мионица Бобан Јанковић у разговору са министром Ђорђевићем и додао да су све видљивији и резултати напорног рада на смањењу незапослености- Довели смо аустријског инвеститора у области производње ауто пресвлака. Пре пар дана је око 80 жена било у Општини на разговорима у вези почетка обуке за рад. План је да у наредне три године у овом погону буде запослено око 300 радника, чиме ће се у великој мери смањити број незапослених Мионичана на евиденцији Националне службе за запошљавање и остварити привредни раст.