МИНИСТАР ПРОСВЕТЕ ОБИШАО МИОНИЧКЕ ШКОЛЕ

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић посетио је јуче Мионицу и са председником Привременог органа мионичке општине Бобаном Јанковићем обишао основне школе ''Војвода Живојин Мишић'' и ''Милан Ракић'', образовне установе за чију је реконструкцију издвојено скоро 30 милиона динара.

Шарчевић је рекао да су Министарство и представници локалне самоуправе започели сарадњу на планирању развоја образовања у Мионици, како би се најпре сагледале потребе привреде и евентуалног увођења нових образовних профила. Посебна пажња биће усмерена на нове начине и моделе учења, нагласио је министар и додао да укупна реформа образовања подразумева промену у начину рада. Да би дошло до квалитативне промене раде се обуке директора и наставника, јер је циљ да деца науче да примењују стечена знања, а не само да их репродукују, поручио је Шарчевић.
Јанковић је изразио захвалност Министарству на подршци коју пружа општинама као што је Мионица, пре свега када је реч о улагању у школске објекте.

 Улагање у образовање наших најмлађих је једина права инвестиција, јер стечено знање је кључна ствар и фундаментална за будућност наше државе - рекао је Јанковић и додао да само кроз образовање младих генерација можемо поспешити развој општина и државе.

За реконструкцију Основне школе „Војвода Живојин Мишић“ у Рајковићу држава је издвојила око 27 милиона динара, док је Министарство просвете, науке и технолошког развоја опремило салу за физичко, по пројекту чија је вредност 535 хиљада динара. Пројектом обнове вредним око 4,4 милиона динара обухваћена је реконструкција и санација издвојеног четвороразредног одељења Основне школе ''Милан Ракић'' у селу Дучићу.
Мионичка локална самоуправа је отворила Центар за образовање и развој Мионица чиме је учињен велики помак у стицању формалних и неформалних знања, те су тако бројни бесплатни програми на располагању свим сегментима становништва, а посебно деци. У Центру се уче страни језици, информатика и програмирање, на располагању је музичко забавиште, школа плеса, фолклор, ускоро почиње са радом и школа фотографије,а бесплатни курсеви и обуке груписани у неколико програмских целина.