ИЗЛОЖБА ЕКОЛОШКОГ ПОКРЕТА „ОКВИР ЖИВОТА“

Еколошко покрет „Оквир живота“ чији су оснивачи биолози др Ивана Петровић њен отац Предраг из мионичког села Паштрића je у суботу 9. новембра у Културном центру Мионица приредио изложбу аутохтоних сорти јабука, крушака, житарица и другог воћа и поврћа. Изложбу је отворио Предраг Пеца Петровић, док је детаље о пројекту Покрета који се односи на формирање банке гена старих сорти воћа и поврћа открила др Ивана Петровић.

Банке гена су јако битне зато што чувају генетичке ресурсе. У пракси се показало да велике институције које су лоциране у градовима немају контакт са пољопривредницима и зато се генетички ресурси морају штитити на терену, односно морају се гајити – нагласила је др Ивана Петровић и додала да су основне активности у раду банке гена сакупљање и складиштење семена, умножавање и размена биљног материјала, идентификација и карактеризација сорти, едукација о чувању семена, старим сортама и њиховом гајењу, као и формирање базе података.

Оснивачи Еколошког покрета су овом приликом позвали све који желе да се укључе у овај пројекат да узму семена одређених сорти и да их посаде на својим имањима, уз једину обавезу да касније у „банку“ врате исти или већи број семенки.

Изложби је претходила занимљива презентација археолога Радивоја Арсића о истраживањима на локалитету Анине у Ћелијама код Лајковца, који представља најбоље очуване остатке руралне архитектуре римског периода на територији западне Србије и једну од највећих вила рустика на том простору.