ФИСКАЛНЕ ПОГОДНОСТИ ЗА ПРЕДУЗЕТНИКЕ


Штаб за ванредне ситуације општине Мионица обавештава предузетнике са територије општине Мионица, да по новој Уредби Владе Републике Србије су прописане следеће економске мере-фискалне погодности у циљу ублажавања економских последица насталих услед болести COVID-19 :

Предузетник и предузетник пољопривредник који порез и доприносе на приход од самосталне делатности плаћа самоопорезивањем, а није се определио за исплату личне зараде, право на одлагање доспелости за плаћање аконтација пореза и доприноса на приход од самосталне делатности, као и одлагање плаћања ових обавеза, остварује сходном применом правила која се односе на одлагање доспелости за плаћање и одлагање плаћања аконтација пореза на добит за правна лица из уредбе.

Предузетник и предузетник пољопривредник одлагање доспелости за плаћање пореза и доприноса на зараде и накнаде зарада својих запослених као и одлагање плаћања ових обавеза остварују сходном применом правила која се односе на правна лица у вези са одлагањем доспелости за плаћање и одлагањем плаћања пореза и доприноса на зараде и накнаде зараде.

Предузетник и предузетник пољопривредник који порез на приход од самосталне делатности плаћају самоопорезивањем, а определили су се за исплату личне зараде, право на одлагање доспелости за плаћање аконтација пореза на приход од самосталне делатности, као и одлагање плаћања ових обавеза, остварују сходном применом правила која се односе на одлагање доспелости за плаћање и одлагање плаћања аконтација пореза на добит правних лица.

Предузетник и предузетник пољопривредник одлагање доспелости за плаћање пореза и доприноса на личну зараду, као и на зараде и накнаде зарада својих запослених и одлагање плаћања ових обавеза остварују сходном применом правила која се односе на правна лица у вези са одлагањем доспелости за плаћање и одлагањем плаћања пореза и доприноса на зараде и накнаде зараде.

Предузетницима паушалцима се одлаже доспелост за плаћање обавеза по основу аконтација пореза и доприноса на приход од самосталне делатности за месец март, април и мај 2020. године за 4. јануар 2021. године и одлаже плаћање ових обавеза на 24 једнаке месечне рате, без плаћања камате, за време трајања одлагања плаћања дугованог пореза.

Предузетник паушалац одлагање доспелости за плаћање пореза и доприноса на зараде и накнаде зарада својих запослених и одлагање плаћања ових обавеза остварује сходном применом правила која се односе на правна лица у вези са одлагањем доспелости за плаћање и одлагањем плаћања пореза и доприноса на зараде и накнаде зараде.

Поступак и начин одлагања плаћања дугованог пореза и доприноса ближе уређује министар надлежан за послове финансија.

Штаб за ванредне ситуације општине Мионица,Локална пореска администрација и Управа прихода ће пружити свим предузетницима неопходну стручну помоћ.