ОБАВЕШТЕЊЕ О НАЧИНУ ПОЧЕТКА РАДА ВРТИЋА

 

Штаб за ванредне ситуације општине Мионица у вези почетка рада Предшколске установе Невен од 11 маја 2020 донео је Наредбу о предузимању превентивних и мера заштите, како би рад у установи био што безбеднији за децу и запослене.

  1. Пре почетка рада у Предшколској установи Невен , обавезно је извршити прање, чишћење и дезинфекцију простора, прибора и опреме, као и проветравање просторија.
  2. Пре почетка рада у Предшколској установи Невен потребно је обезбедити довољне количине личне заштитне опреме, средства и прибора за чишћење и дезинфекцију.
  3. На видним местима поставити едукативне постере са препорукама о превентивним активностима,као и ово обавештење.
  4. Приликом доласка/одласка деце успоставити процедуру контролисаног уласка како се не би стварала гужва и како би се обезбедила препоручена дистанца од 2 метра, организовање прихвата деце испред објекта (на улазу), у унапред договореним интервалима.
    Родитељи деце треба да носе маску при доласку.
  5. На улазу у објекат поставити дезобаријере и увести обавезно прање или дезинфекцију руку запослених и родитеља приликом уласка у објекат, као и прање руку деце при пријему у установу.
  6. Пријем деце обављати у складу са важећом процедуром поновног доласка детета након дужег одсуства уз потврду надлежног педијатра.
  7. Едуковати родитеље о важности остајања код куће деце са симптомима болести – респираторне, цревне инфекције, повишена температура и сл. или са сумњом на почетак болести (умор, губитак апетита и сл.)
  8. Едуковати запослене о обавези праћења сопственог здравственог стања и стања деце и придржавања поступка у складу са препорукама везаним за превенцију појаве болести Ковид-19 (укључујући поштовање социјалне дистанце и коришћења личне заштитне опреме). Запослене код којих су се испољили симптоми болести, одмах удаљити са радног места.
  9. Спроводити појачане едукативне активности са децом, са циљем лакшег разумевања и усвајања нових правила поступања о важности:

а) честог и правилног прања руку (минимум 20 секунди – нпр. уз неку песмицу),

б) кашљања и кијања у подлактицу,

в) социјалног дистанцирања које треба осмислити кроз игру деце – разместити их да седе на удаљености једни од других – нпр. да вежбају да рашире руке и "машу крилима" тако да се не додирују,

г) избегавање додиривања лица.

  1. Спроводити строгу тријажу деце при пријему у објекат. Особа која обавља тријажу треба да пре прегледа и након сваког прегледа уколико је имала контакт са дететом опере руке топлом водом и сапуном, као и да користи личну заштитну опрему – маску, рукавице, визир, радну униформу. Размотрити могућност увођења мерења телесне температуре бесконтактним топломером при доласку детета – обрисати га након сваког мерења алкохолном марамицом или дезифицијенсом. При свакој сумњи на постојање респираторне болести, дете не примати у колектив.
  2. Контролисати разлоге одсуства деце, контактирати родитеље, а по потреби и педијатра надлежног Дома здравља.
  3. Не користити играчке које се не могу прати и дезинфиковати, посебно мекане играчке. Не мешати играчке између васпитних група и деце пре него што се оперу и дезинфикују. Успоставити јасну процедуру за прање, дезинфекцију и одлагање чистих и "прљавих" – коришћених играчака како би се спречило њихово укрштање. Прање и чишћење играчака обављати ван домашаја деце.
  4. Редовно, у складу са временских приликама, природним путем – отварањем прозора, проветравати просторије, посебно просторије за боравак деце. Не користити вештачку вентилацију.
  5. Обезбедити да деца за столовима седе на удаљености од 2 метра.
    Не дозволити да деца међу собом деле храну.
    Пре и после конзумирања хране увести обавезно прање руку.
  1. Не мешати групе и васпитаче, у складу са препоруком социјалног дистанцирања. Боравак деце организовати тако да се међусобни контакт различитих васпитних група деце (смештених у одвојеним просторијама) максимално избегне, у складу са могућностима: одвојено време за игру уз организовање игара у истим мањим групама – боравак на отвореном, примене хигијенских мера пре оброка, током служења оброка и сл.
  2. Дневни одмор – спавање организовати тако да се деца на креветима позиционирају по принципу "ноге – глава" уз препоручену раздаљину од 2 метра. Обезбедити појединачне кревете и постељину за свако дете и строго водити рачуна да се не мешају.
  3. Посебну пажњу треба обратити на потребу појачаних хигијенских мера у случају прања, умивања, храњења, држања у наручју деце.
  4. Увести чешће прање руку деце, а обавезно након кијања, кашљања, плача. У случају пружања помоћи при прању руку детету, особље мора након тога опрати своје руке и увести обавезан надзор при прању руку деце.
  5. Током мењања пелена у млађим групама, строго поштовати процедуру одржавања хигијене руку пре и након замене и одлагања пелена. Након замене пелена, обавити и прање руку детета, као и прања и дезинфекцију површина и завршног прања руку након спроведене процедуре.
  6. Појачати хигијенске мере у целом објекту уз чешћу примену мера текуће дезинфекције простора, површина и предмета, укључујући играчке, површине и предмете који се често додирују (прекидачи за светло, кључеви, ручке ормарића, судопера, столови, столице, објекти за играње у дворишту и сл.). Користити средства за прање која се рутински користе
  7. При коришћењу дезинфекционих средстава водити рачуна о правилној примени у складу са упутством произвођача, везаном за намену, концентрацију, начин примене и неопходно контактно време.
  8. Прибор и средства за чишћење и дезинфекцију морају се држати ван домашаја деце и не смеју се примењивати у непосредној близини деце, како би се избегло удисање евентуалних испарења.
  9. Особе које раде на припреми и дистрибуцији хране морају носити маске и рукавице и спроводити мере појачане личне хигијене, посебно учесталог прања руку и мере појачане опште хигијене.Приликом припреме хране потребно је строго се придржавати принципа добре хигијенске праксе у припреми и манипулацији храном, са циљем смањења увек присутних ризика за све болести преносиве храном, посебно значајне у условима организоване колективне исхране..
  10. Не спроводити организоване групне активности у објекту ( приредбе и сл. ), као ни организоване посете местима где се очекује окупљање већег броја људи (биоскопи, позоришта и сл.), излете, екскурзије итд.
  11. Уколико постоји организовани превоз деце (кућа – предшколска установа), мере социјалног дистанцирања и појачане дезинфекције се морају поштовати и током превоза. У том смислу потребно је да возач носи маску која прекрива нос и уста, рукавице, да размак између деце буде минимално 2 метра (нпр. у сваком другом реду седи по једно дете – у случају недостатка возила, превоз обављати у интервалима) и интензивирати мере личне хигијене возача и дезинфекцију унутрашњости возила (возачка кабина, рукодржачи, седишта итд.).