УСПЕШНО РЕАЛИЗОВАН ПРОЈЕКАТ ЕУ ''ЗА ВИШЕ СОЛИДАРНОСТИ ПРЕМА СТАРИЈИМА''

Услугу Помоћ у кући користило 40 лица са подручја Општине

Кроз партнерство са Каритасом Ваљево и Центром за социјални рад ''Солидарност'' општина Мионица је у претходних 20 месеци успешно реализовала пројекат ''За више солидарности према старијима-Кластер Колубарског округа за услугу Помоћ у кући '', током којег је укупно 40 одраслих и старих лица са територије Општине користило услуге помоћи у кући 3 неговатељице. Поводом завршетка пројекта, данас је у Љигу одржана завршна конференција на којој су представљени резултати скоро двогодишњег рада на увођењу социјалне услуге ''Помоћ у кући'' на територији ових општина, пројекта чија је укупна вредност 141,2 хиљаде евра и од чега је 127 хиљада евра обезбеђено захваљујући Делегацији ЕУ.
Према речима менаџера пројекта Душана Перића, сви планирани резултати су у пуној мери и остварени. Током 20 месеци обучено је и лиценцирано 15 лица за пружање услуге социјалне заштите ''Помоћ у кући'', набављена је опрема за неговатељице и купљена три возила.
Очекујемо да ће у наредних пар дана Министарство за рад,
запошљавање, борачка и социјална питања издати посебној организационој јединици Заједничког центра лиценцу за пружање услуге ''Помоћ у кући'', чиме би се створили услови да наставимо са пружањем ове услуге на територији општина оснивача и након истека европског пројекта-истакао је Милан Јанићијевић, директор Заједничког центра за социјални рад ''Солидарност'' за општине Љиг, Лајковац и Мионица.
Општина Мионица је већ крајем прошлог месеца усвојила Захтев Центра за финансирање пројекта ''Пружање услуге помоћ у кући одраслим и старим особама'' у трајању до краја августа 2018. године, чиме ће бити обезбеђен континуитет у пружању услуге у истом обиму као и до сада.
-Корисници услуга су стара лица којима је помоћ преко потребна у обављању свакодневних активности, а којима помоћ породице није на располагању у довољној мери. Иако је овај пројекат званично завршен, план је да и у наредном периоду наставимо са његовим спровођењем тако што ћемо га финансирати из сопствених средстава. Захваљујући Каритасу Ваљево и заједничком центру за социјални рад ''Солидарност'' имамо сва потребна средства и професионално обучено особље да побољшамо услове живота ове угрожене категорије. Желео бих посебно да истакнем да је сарадња са Каритасом Ваљево веома значајна за нашу општину и да успешно траје још од 2014. године када је ова организација након поплава општини Мионица упутила значајну промоћ. Поред тога, заједничким снагама одржали смо бројне тренинге и едукације за децу и одрасле у циљу смањења ризика од приородних катастрофа, спровели радове на чишћењу притоке реке Топлице у Бањи Врујци као и бројне друге активности-нагласио је први човек мионичке општине Бобан Јанковић.