ЦЕНТАР ЗА ОБРАЗОВАЊЕ И РАЗВОЈ „МИОНИЦА“

 

-Осврт на 2020. годину и планови за 2021.-

Центар за образовање и развој „Мионица“ је у години на измаку и поред великих изазова и тешкоћа услед пандемије вируса корона успешно реализовао бројне програме у сарадњи са општином Мионица - изјавила је в.д. директор Центра за образовање и развој „Мионица“ Весна Станковић .

Наиме, реализација обука и курсева је обустављена половином марта, након што је Влада Републике Србије прогласила ванредно стање у целој земљи због епидемије која је изазвана корона вирусом, али чим су се стекли услови Центар за образовање и развој је наставио са спровођењем планираних активности строго поштујући све прописане мере заштите.


Ове године смо организовали обуке које су у функцији додатног образовања грађана општине Мионица. Наши корисници били су васпитачи и полазници вртића, наставници и ученици школа, радници локалне самоуправе и јавних општинских установа, пољопривредници, привредници, дакле, грађани свих узраста - нагласила је в.д. директор Центра за образовање и развој „Мионица“ Весна Станковић.


Према њеним речима, чим су се стекли услови обновљен је рад школе плеса, фолклорног ансамбла и етно-певачке групе „Мионе“, музичког забавишта за предшколце, курс програмирања и школа глуме за ученике основне школе, новинарска радионица за ученике од петог до осмог разреда и школа енглеског језима за предшколце и основце. Највеће интересовање је било за новоустановљену школу гимнастике, која се од јесени три пута недељно реализује у Хали спортова Мионица у сарадњи са Спортским центром.


Пре пооштравања епидемиолошких мера, Центар је организовао и школски час културе говора за ученике основних школа на територији Општине и Средње школе у сарадњи са Удружењем „Изражајност“ из Београда. Такође, успешно је реализован семинар за просветне раднике Основне школе “Милан Ракић“ и Средње школе Мионица под називом „Јавни говор и технике излагачке писмености“.


У Центру су већ сковани планови за наредну годину, а главни циљеви биће акредитација Центра као правног лица за извођење програма стручног усавршавања запослених у јединицама локалне самоуправе, израда и реализација плана стручног усавршавања на нивоу локалних самоуправа Колубарског округа, стицање статуса јавно признатог организатора активности образовања одраслих, израда и реализација нових образовних програма за ученике, наставнике, запослене у јединицама локалне самоуправе и привреднике, повезивање и умрежавање са другим образовним центрима на националном и међународном нивоу и позиционирање Центра за образовање и развој „Мионица“ као лидера неформалног образовања у региону.


Центар планира да и у наредној години настави са спровођењем постојећих обука. Од новина планирамо школу ручних радова, обуку из калиграфије, обнављање школе фотографије и школе пчеларства са акцентом на практичној обуци, док ће полазници школе глуме приредити позоришну представу. Такође, у плану су семинари и предавања из области образовања, туризма, здравства, привреде и пољопривреде и обуке за запослене у јединицама локалне самоуправе - истиче в.д. директор Центра за образовање и развој „Мионица“ Весна Станковић.