УРЕЂЕНА КРЧМАРСКА ШКОЛА

Акција која буди наду

Основна школа ''Војвода Живојин Мишић'' из Рајковића је пролетос од стране ресорног Министарства просвете идентификована као једна од најбољих школа у Србији, а рајковачка образовна установа се тако нашла у друштву 50 најбољих школа у држави које су у највећој мери допринеле успеху својих ученика и успеле да својим радом превазиђу социо-економски статус и услове у којима се учи и ради. Да је признање стигло у праве руке потврђено је и ових дана, обзиром да су школа, локална самоуправа, али и сами мештани у издвојеном одељењу у Крчмару организовали и спровели акцију уређења школе.

Истакла бих у први план сарадњу родитеља, представника школе и локалне самоуправе, јер је то једини начин да у овако тешким временима образовне институције опстану и у мањим срединама. Мештани Крчмара су препознали проблем и издвојили слободно време и средства из својих невеликих кућних буџета да у сарадњи са школом и општином финансијски и физичким радом припомогну уређење школске зграде– истиче директорка ОШ ''Војвода Живојин Мишић'' Олга Петровић, напомињући да крчмарска образовна установа постоји од 1866. године и спада међу најстарије у ваљевском крају, као и да је постојећа школска зграда са две учионице саграђена далеке 1901. године – Зграда крчмарске школе је старија од једног века, али је данас као и сви школски објекти о којима се брине матична ОШ ''Војвода Живојин Мишић'' опремљена савременим наставним средствима, рачунарском, видео и другом опремом.

Према речима Јелене Суботић, родитеља и члана Школског одбора, све радове су извели школски домари и мештани Крчмара, а занимљиво је да су се међу њима нашли и младићи чија ће деца тек стасати за школску клупу.

Главни радови су трајали четири дана. За то време смо окречили зидове, а у свим просторијама је извршено фарбање столарије и подова и замена оштећених делова бродског пода у учионицама. Посебно је важно да су наша деца најзад добила санитарни чвор који задовољава потребне хигијенске стандарде и чије су уређење родитељи здушно финансијски помогли.

Учитељица Наташа Ђурић је била један од најактивнијих учесника и иницијатор окупљања родитеља и прикупљања средстава за уређење санитарног чвора. Са задовољством је пренела утиске својих ђака.

Деца су одушевљена и много им значи чињеница да неко мисли о њима. Са друге стране, акција је пробудила наду мештана Крчмара и дела Осеченице који гравитирају четвороразредној школи да се ипак може напред – каже учитељица малих Крчмараца и додаје да се школа у последње време поново ''буди'', јер се број ђака са некадашњих троје ове године попео на осморо, док се у предшколској групи, која је захваљујући доброј сарадњи са мионичким Дечјим вртићем ''Невен'' недавно први пут формирана у историји ове школе, налази четворо будућих првака.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту