Маја Гојковић, Марија Обрадовић и Братислав Гашић добитници плакета Мишићевих дана

Потпредседница владе и министарка културе Маја Гојковић, министарка за државну управу у локалну самоуправу Марија Обрадовић и директор Безбедносно-информативне агенције Братислав Гашић добитници су плакете општине Мионица, које су им уручене на затварању 25. јубиларних Мишићевих дана. Плакете је уручио председник општине Бобан Јанковић. Гашић и Обрадовић присуствовали су свечаности, док је у име Маје Гојковић, плакету примио шеф кабинета Бранислав Маричић.

Јанковић је уручио и Златне плакете с ликом Живојина Мишића припадницима Војске Србије пуковнику доктору Мирјани Миленковић, начелнику Центра за мировне операције оперативне управе Генералштаба Војске Србије и пуковнику Владану Парезановићу првом у рангу 64. класе генералштабног усавршавања Школе националне одбране Унивезитета одбране. Плакете се припадницима Војске Србије додељују за заслуге у области војне науке и доктрине, стваралаштва, командовања и руковођења, поштовања етичких норми и давања личног примера у извршавању задатака, као и другим заслужним грађанима.

 

 

 

    Сваке године на овом месту, недалеко од Мишићеве родне куће састајемо се да бисмо подсетили на величанствену победу српске војске у Првом светском рату. Окупљамо се да човечанство подсетимо на храброст и одлучност наших предака. На непоколебљиво родољубље српског сељака. Ове године обележавамо још један значајан датум - 100 година од смрти војводе Живојина Мишића, који је заувек задужио Мионицу. Задужио Србију. Задужио слободољубиву Европу - рекао је председник општине Мионица Бобан Јанковић.

Он је истакао да су мала Мионица, Србија и њени сељаци јунаци утицали на токове светске историје и развој цивилизације.

    Нови свет, и идеја о Друштву народа, коју је Вудро Вилсон, пријатељ Србије промовисао у Версају, имају своје корене овде у Мионици, на реци Рибници где је Мишић преузео команду над Првом армијом. У Дивцима, куда је ишао главни напад Мишићеве величанствене победе.Без Колубарске битке, у чију част ћемо саградити спомен кућу, у којој ће ђаци из Србије и региона, и туристи из целог света учити о чојству и јунаштву, не би било Солунског фронта. Не би било Кајмакчалана. Не би било Амијена, Соасона. Нити Версаја. Величанствено јунаштво Мишића и српских војника нас обавезују да се поклонимо њиховим сенима! - рекао је Јанковић.

Председник општине Мионица такође је истакао да Србија и Мионица данас имају друге перспективе.

 Данас су друга времена, у односу на 1914. годину. Политика нашег председника Александра Вучића није да водимо ратове, него да живимо у миру. Да градимо бољу будућност за нашу децу. Због њих морамо бити свесни да је највећа вредност бити човек. И да је обавеза свих нас да се боримо за просперитет заједнице. Зато је ова година посебна за нас. Општина Мионица ће ове године имати рекордне инвестиције у пројекте који ће омогућити да нам свима буде боље - казао је Јанковић.

 

У оквиру културно-уметничког програма наступили су сопран Оливера Болта, глумац Љубивоје Марковић и Београдски камерни оркестар.

У забавном делу програма одржаће се концерт Милице Павловић.