МИОНИЧКИ УГОСТИТЕЉИ НА СТУДИЈСКОМ ПУТОВАЊУ У СЛОВЕНИЈИ

Група туристичких радника, пружалаца угоститељских услуга у домаћој радиности и представници Хотела ''Врујци'' и општине Мионица су од 20. до 22. априла боравили на студијском путовању у словеначкој бањи Моравске Топлице. Студијско путовање су уз подршку општине Мионица организовали Центар за образовање и развој и Туристичка организација Мионица са циљем унапређења квалитета туристичке понуде и услуга на територији мионичке општине.

Главна дестинација студијског путовања била је бања Моравске Топлице лоцирана и региону Прекомурје на североистоку Словеније, која је позната по јединственој црној термоминералној води погодној за лечење реуматских и кожних оболења. Програм путовања укључио је посету тамошњој Туристичкој организацији, обилазак читаве бање и комплекса ''Терме 3000'' који се простире на пет хектара и располаже са три хотела, апартманским насељем и бунгаловима, голф тереном и аква парком, као и ''Терме Виват'', хотелског комплекса са четири звездице који је у потпуности адаптиран за особе са инвалидитетом и први је хотел у Словенији намењен особама са оштећеним слухом.

Утиске из Словеније пренео је менаџер Хотела ''Врујци'' Предраг Делић, истакавши да су оваква путовања увек веома корисна и поручио да се из модела функционисања Моравских Топлица може много тога искористити и применити у Бањи Врујцима.

- Имали смо прилику да обиђемо смештајне капацитете у термалној бањи Моравске Топлице и два највећа хотелска комплекса у ово месту. Захваљујући љубазним и професионалним домаћинима имали упознали смо природна богатства којима бања располаже и што је посебно важно начин функционисања сарадње међу угоститељима – истакао је Делић.

У Моравским Топлицама угоститељи су посетили и имање ''Пассеро'' у селу Тешановци које поседује винарију са традицијом дугом 90 година и обавља производњу висококвалитетне чоколаде и пралина, као и винарију ''Јани Ерниша'' у селу Сухи Врх са рестораном у којем се служи домаће вино и оргинална традиционална јела. Последњег дана студијског путовања организована је посета апартманском насељу ''Панонска вас'' у селу Тешановци које чини десет колиба изграђених од еколошких материјала. Зидови колиба су од глине, кров од сламе, а намештај је ручно рађен од дрвета.

Према речима в.д. директора Центра за образовање и развој ''Мионица'' Иве Николић у наредном периоду планирано је још неколико сличних путовања у земљи и иностранству, као и семинари и радионице за угоститеље са територије мионичне општине са циљем едукације угоститеља и унапређења туристичке понуде.

- Моравске Топлице су добар пример како се расположиви ресурси правилним планирањем и управљањем могу усмерити на прави начин и преточити у квалитетну туристичку понуду која привлачи пажњу различитих категорија туриста већ деценијама уназад. Очекујем да ћемо искуство стечено током посете овом успешном туристичком месту, које је по својим карактеристикама и ресурсима слично Бањи Врујци, икористити за развој и унапређење наше угоститељске понуде - закључила је Ива Николић.