НА ИМАЊУ БИОЛОГА ПЕЦЕ ПЕТРОВИЋА У ПАШТРИЋУ

Отворен Музеј камена

 

Како је крајем прошле године и обећао познати биолог Предраг Пеца Петровић је на свом имању направио Музеј камена, први у Србији. Иницијативу Пеце Петровића су подржали Министарство природних ресурса, рударства и просторног планирања, Геолошки завод Србије, Рударско-геолошки факултет, Регионална привредна комора Ваљево и општина Мионица.

Петровић се јуче на свечаном отварању Музеја захвалио и Истраживачкој станици Петница и многим појединцима на подршци, а међу њима је и на десетине власника каменорезачких радњи и каменолома из мионичког краја који експлоатишу светски познати струганички камен. Свечано отварање Музеја камена је привукло бројне стручњаке, природњаке и јавне личности, а присутнима су се поред мионичког биолога обратили и државни секретар за послове у области природних ресурса др Срђан Белиј, др Јован Стриковић, познати глумац Петар Божовић и председник мионичке општине Драган Гавриловић.

Поставку у Музеју камена под називом ''Геодиверзитет и геонаслеђе северозападне Србије'' том приликом је представио аутор проф. Др Иван Филиповић. Он је између осталог истакао да се поставка састоји од шест геолошких стубова и више од 300 експоната који показују сва геолошка дешавања на простору Колубаре, Мачве и Подриња од средњег девона до горње креде и периода у којем су изумрли диносауруси, односно у распону од 390 до 65 милиона година.

Иако је Музеј намењен пре свега студентима и љубитељима геологије Пеца Петровић сматра да ће се овде остварити добар спој опште едукације и туризма, јер се његово здање налази у живописном окружењу Парка природе Рибница и у непосредној близини истоимене пећине са ретким врстама слепих мишева, а недалеко од Петровићевог имања су и родна кућа војводе Мишића, манастир Рибница, Бања Врујци...