ТУРИЗАМ

Промоцијом и развојем туризма на подручју мионичке општине бави се Туристичка организација ''Рибница'', а од природних лепота и туристичких потенцијала издвајају се Рибничка и Шалитрена пећина, обронци Равне горе и Маљена, кањон реке Рибнице,Бања Врујци, културно-историјски споменици попут родне куће Војводе Живојина Мишића у Струганику и монументалногМишићевог споменика, манастир у Рибници, цркве у Мионици, Крчмару, Вртиглаву, Планиници, Горњој Топлици и Горњем Лајковцу, као и велики потенцијали за развој ловног, риболовног и сеоског туризма.

 

Поред могућности за узгој риба и ракова, речне долине Колубаре, Рибнице, Топлице и Лепенице су изразито богате подземним термоминералним водама. Посебно се издвајају термални лековити извори у Врујцима и Лепеници, где вода достиже температуру од 27 степени целзијуса.


Хотел ВрујциНајвеће смештајне капацитете поседује приватизовани Хотел ''Врујци'', чија је делатност угоститељске услуге, пансиони, ноћења, дневни одмор, рекреација, базени и припрема спортиста. Предузеће поседује хотел са 250 лежајева, три отворена, један затворен базен, фудбалски терен, 3 тениска и друге садржаје. Врујачка вода има благотворно дејство у лечењу од реуматизма, нервне напетости и повишеног крвног притиска. У овој области изграђено је више од 3.000 викенд кућа, што Врујце чини једном од најважнијих туристичких дестинација Србије. Последњих година у Врујцима је изграђен велики број репрезентативних објеката за смештај гостију, а при крају је и изградња комплекса ''Прве нове бање'', са хотелом, базенима и садржајима за одмор и рекреацију туриста.


Термални извори у Лепеници са базенским комплексом, само два километра удаљени од општинског центра Мионице, такође пружају могућност стварања туристичког центра са развијеним смештајним капацитетима.