Подивљала Рибница поплавила двориште и ушла у кућу породице Јованчић из Брежђа, потоп гледале петогодишња Дуња и шестогодишња Деса

Ураганске кише које су тутњале Мионицом у суботу и недељу 11. и 12. јуна формирале су разорне бујице и истерале из корита реке које су многим Мионичанима блокирале куће и животе. Породица Жељка Јованчића из Брежђа три дана је водила битку с набујалом Рибницом, која им је поплавила кућу и помоћне зграде.

Потоп. Шта да вам кажем. Вода је наишла незадрживо. За мање од 24 сата попела се метар и по и ушла у кућу. Хук воде био је страшан. Нарочито ноћу. Деца су плакала, јер су се плашила да ће нам вода ући у кућу. Не сећам се да је овако слично било, још од 1986. године када се Рибница излила - прича Јованчић.

У Жељковој борби с набујалом и подивљалом реком учествовале су и његове две ћерикце, петогодишња Дуња и шестогодишња Деса. Оне кажу да су се највише уплашиле када су виделе да вода улази у кућу.

- Помислила сам на свој кревет и лутке. Плашила сам се да нећемо имати где да спавамо. Било је страшно - каже Деса.

Свуда око куће је и даље вода и блато. Али Жељко каже да живот иде даље, и да се нада да ће свима којима је то потребно штета бити санирана.

- Наш председник је све време био с народом. А надам се да ће помоћи и држава. Нико не може да зна и разуме ћуди природе. Рибница је прошле године била готово пресушила. Била се утишала и смањила. А ове године је набујала, подивљала. Добро је да се сада вода повлачи. Надам се да се овако нешто више неће поновити – каже Јованчић. 

Општина Мионица прогласила је ванредну ситуацију због поплава и оформила комисију за процену штете, падавине су достигле интезитет и до 70 милиметара за 12 часова. А према подацима са хидролошких станица, у Мионици је најпре забележен водостај од 48 центиметара, када је киша почела да пада, а за нешто више од 2 часа вода је на летви достигла број од невероватних 390 центиметара

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту