У МИНИСТАРСТВУ РУДАРСТВА И ЕНЕРГЕТИКЕ ЈУЧЕ ПОТПИСАН УГОВОР О ДОДЕЛИ СРЕДСТАВА ЗА ПОВЕЋАЊЕ ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ

5,4 милиона за инвестиционо одржавање објекта ЈКП

Министарство рударства и енергетике Републике Србије је на конкурсу за повећање енергетске ефикасности одобрило општини Мионица средства у износу од 5,4 милиона динара за пројекат инвестиционог одржавања објекта у којем је смештено мионичко Јавно комунално предузеће. Тим поводом јуче је у просторијама Министарства одржана церемонија свечаног потписивања уговора о додели средстава. Испред мионичке локалне самоуправе уговор је потписао заменик председника Општине Милован Лекић, а овом приликом уговоре за пројекте унапређења енергетске ефикасности у укупној вредности од 125 милиона динара су потписали представници још 14 општина и градова.


Након потписивања уговора министар рударства и енергетике Александар Антић је истакао да се очекује да ће након реализације тих пројеката уштеде свих 15 локалних самоуправа бити између 20 и 30 милиона динара. Средства су обезбеђена из буџетског фонда за енергетску ефикасност, а локалне самоуправе су у обавези да пројекте финансирају са још минимално 30 одсто њихове вредности. На конкурс су се пријавиле 44 локалне самоуправе, али је озбиљном селекцијом изабрано 15 најбољих пројеката и они се највише односе на замену фасада, столарије и постављање термичке изолације.
Иначе, укупна вредност предвиђених радова на објекту у којем је смештено Јавно комунално предузеће је 7,7 милиона динара уз учешће Општине у износу од 30% вредности пројекта. Пројекат укључује термичку заштиту објекта, замену постојећих врата и прозора високо квалитетном пвц столаријом, замену радијатора новим јединицама и инсталацију вода-ваздух топлотне пумпе. Предвиђени ефекат пројекта је повећање енергетске ефикасности објекта за три енергетска разреда, што ће обезбедити да се инвестирана средства врате у општински буџет кроз смањење трошкова грејања.