ПРИПРЕМА ТЕХНИЧКЕ ДОКУМЕНТАЦИЈЕ ЗА ИЗГРАДЊУ РЕГИОНАЛНОГ ЦЕНТРА ''КАЛЕНИЋ''

Данас је у Убу потписан Меморандум о разумевању који ће омогућити припрему техничке документације за изградњу Регионалног центра за управљање отпадом са депонијом ''Каленић'', као и успостављање система за интегрално управљање комуналним отпадом за Колубарски регион. Меморандум су потписали представници Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Министарства рударства и енергетике, Канцеларије за Европске интеграције, Регионалног предузећа ''Еко-тамнава'' и 11 градова и општина учесника у заједничком пројекту. Испред општине Мионица меморандум је потписао председник Општине Бобан Јанковић.

potpisivanje memoranduma za regionalni centar kalenić 1

Потписивањем Меморандума ће бити припремљена неопходна документација, којом се обезбеђује завршетак активности на тренутно највећем регионалном пројекту у Србији из области заштите животне средине.

Регионални центар ''Каленић'' обухвата 11 градова и општина (Ваљево, Обреновац, Лазаревац, Уб, Барајево, Владимирци, Лајковац, Мионица, Коцељева, Осечина и Љиг) са око 363.000 становника. Јавна комунална предузећа на том простору у просеку дневно сакупе око 330 тона чврстог неопасног комуналног отпада, због чега је изградња Регионалног центра за управљање отпадом са депонијом ''Каленић'' од велике важности за успостављање одрживог система управљања отпадом на овом подручју- истакао је Зоран Петровић, директор Регионалног центра за управљање отпадом ''Еко-Тамнава''.

Стана Божовић, државна секретарка Министарства пољопривреде и заштите животне средине, навела је да ће изградња Регионалног центра „Каленић“ допринети унапређењу управљања отпадом и повећању стопе рециклаже, и још један је у низу корака предузетих за уређивање комуналне инфраструктуре и интегрални приступ за управљање отпадом у Србији.

Република Србија има 9 регионалних санитарних депонија. Према важећој националној Стратегији, планира се успостављање 27 регионалних система за управљање отпадом. Тренутно произведемо 2,5 милиона тона отпада, од чега тек 400 хиљада тона заврши на санитарним депонијама, а остатак на сметилиштима. Тек 5% отпада се рециклира и поново искористи. У наредних 15 година, Србија ће морати у потпуности да преокрене ситуацију. То је за цело друштво велики изазов и захтева укљученост и посвећеност свих заинтересованих страна, почевши од сваког од нас понаособ, па до институција на локалном, националном, али и међународном нивоу-рекла је Стана Божовић, државна секретарка Министарства пољопривреде и заштите животне средине.

Пројекат изградње Регионалног система за управљање отпадом ''Каленић'' налази се на листи приоритетних инфраструктурних пројеката, у оквиру документа Национални приоритети за међународну помоћ за период 2014 - 2017. са пројекцијама до 2020. године, коју је усвојила Влада Републике Србије.

Мионица

Живот је тешка и сурова борба. Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, тај иде напред.

Војвода Живојин Мишић

Контакти

  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  014/3422-020
  014/3422-241
 

Ул. Војводе Мишића бр.30

14242 Мионица

Будите у контакту