ПОРОДИЦИ ГРБИЋ ИЗГРАЂЕНА НОВА КУЋА

Трочлана породица Грбић из мионичког села Доњи Мушић, која је остала без крова над главом током мајских поплава 2014. године, добила ја нову и комплетно опремљену кућу површине 54 квадратна метра, укупне вредности 24,000 ЕУРА. Донацију је обезбедила Добротворна организација Српске Православне Цркве „Човекољубље“ уз подршку општине Мионица, чији су представници у друштву председника општине Мионица Бобана Јанковића посетили породицу Станице Грбић.

Поплава нам је однела све када је вода улила у кућу и помоћне објекта. Прво смо добили новчану помоћ од Републике Србије и Црвеног крста. А уз посредство општине Мионица дошли су људи из Фондације и започели су изградњу нове кућe. Сами никада не бисмо могли да изградимо један овакав објекат, и сада имамо све услове за живот. – изјавила је више него захвална самохрана мајка Станица Грбић.

Фондација „Човекољубље је током 2017. године обезбедила финансијску помоћ у износу од 52,000 ЕУРА за изградњу две и реконструкцију 6 породичних кућа на територији општине Мионица, које су претрпеле штету током поплава у мају 2014. године. Сем изградње и комплетног опремања једне куће и прве фазе изградње још једног стамбеног објекта, помоћ је обухватала финансирање грађевинских радова на стамбеним објектима оштећеним током поплава, и у највећем броју случајева је подразумевала обнову спољне изолације и фасаде, замену спољне и унутрашње столарије, молерско-фарбарске радове, керамичарске радове, као и радове на реконструкцији санитарних чворова.

„Ова кућа је једна од осам стамбених објеката чију је изградњу или комплетну реконструкцију финасирала наша Фондација у сарадњи са општином Мионица. Реч је о социјално угроженим домаћинствима, старачким домаћинствима, породицама самохраних родитеља, породицама са чланом који је особа са инвалидитетом или особа са тешком болешћу, као и породицама које су избегле из Хрватске или Босне и Херцеговине. Финасијска средства у износу од 52,000 ЕУРА обезбедили смо уз помоћ аустријске хуманитарне организације „Diakenie Austria“ и уз подршку Епархије Западно Европске и Све Немачке.“ - изјавила је овом приликом Драгана Левићанин, координатор пројекта.

Председник општине Мионица Бобан Јанковић је подсетио да је општина Мионица у поплавама 2014. године претрпела озбиљна оштећења на бројним стамбеним и инфраструктурним објектима. „У протеклом периоду добили смо велику помоћ од Владе Републике Србије и многих хуманитарних организација како би отклонили поседице поплава. Данас присуствујемо припопредаји овог стамбеног објекта који је изграђен средствима Српске Православне Цркве и њене фондације „Човекољубље“, што представља заиста леп гест и активност која је допринела да они који су угрожени добију праву помоћ у виду реконструкције и изградње нових објеката, као и њиховог опремања. – рекао је Бобан Јанковић.