ЈУБИЛАРНИ ДЕЧЈИ ВАСКРШЊИ САБОР

Огњиште у искри сећања

Међународна смотра дечјег филмског, драмског, ликовног и литерарног стваралаштва Дечји васкршњи сабор је ове године прославио јубилеј, десетогодишњицу постојања. Кроз смотру која је по десети пут одржана у Бањи Врујцима и Мионици 21. и 22. априла, до сада је прошло преко десет хиљада деце, преко хиљаду ментора и чланова жирија, на десетине песника, писаца и глумаца. Овогодишњу манифестацију су организовали Министарство просвете и науке и Удружење грађана ''Креатива'', домаћини су били мионичке ОШ ''Милан Ракић'' и Средња школа, уз генерално покровитељство општине Мионица и РТС у улози медијског партнера. Васкршњи сабор је окупио основце из око 80 школа у Србији, а стигли су и ђаци из Канаде, Аустрије, Македоније, Црне Горе, Републике Српске и Федерације БиХ. Њих су у кућном смештају угостили вршњаци из мионичког краја, као и неколико предусретљивих власника туристичких објеката који су деци обезбедили бесплатан боравак у својим вилама у Бањи Врујци. Специјални гости Сабора били су глумци Слободан Ћустић и Александар Дунић и песник Љубивоје Ршумовић, који је и отворио Манифестацију.

Јубиларна Међународна смотра дечјег стваралаштва је почела дефилеом учесника улицама Мионице, пријемом у Градској кући и церемонијом свечаног отварања, а настављена обиласком изложбе ликовних радова и креативних штандова. На позорници у Основној школи су наступили финалисти драмског конкурса, док су у сали Средње школе приказани дечји кратки и образовни филмови који су ушли у најужи избор. Програм првог дана је завршен у Хотелу ''Врујци'' проглашењем победника и доделом награда ауторима најлепшег васкршњег јајета и креативног штанда, најбољих литерарних и ликовних радова, најуспешнијим ђачким представама и кратким и образовним филмовима који су по одлуци жирија на прави начин одговорили задатој теми ''Огњиште у искри сећања''.

Најлепше украшено васкршње јаје је у власништву Марије Милосављевић из ОШ ''Душан Јерковић'' Ужице, а прву награду за најбоље припремљену креативну изложбу поделиле су ОШ ''Бранко Радичевић'' Мелница и основне школе општине Алексинац. Најбољу позоришну представу су одиграли ученици ОШ ''Љупче Шпанац'' из Беле Паланке, а Арсеније Чавић из београдске школе ''Креативно перо'' је аутор најбољег дечјег кратког филма. Прву награду у конкуренцији ''Образовни филм'' добио је рад професорке Дијане Малиџе из ОШ ''Ђорђе Натошевић '' Нови Сад. Најбоље литерарне поетске радове доставили су Лазар Вуксановић из ОШ ''Свети Сава'' Младеновац у млађем узрасту и Стеван Ковачевић из ОШ ''Симеон Арацки'' Стара Пазова у старијем, а прозне Павле Скочо из ОШ ''Његош'' Берковићи ( Република Српска) у млађем узрасту и Тања Петровић из ОШ ''Доситеј Обрадовић'' Ћићевац у старијем. Прве награде за ликовне радове припале су Милану Димитријевићу из Турековца и Кристини Пајић из Милошевца.

Други дан Манифестације је био резервисан за посету ''Чаробном селу'', комплексу едукативног туризма Удружења ''Креатива'' у Врујцима, где су одржане креативне радионице за децу, а Сабор је по устаљеној традицији затворен програмом испред родне куће војводе Живојина Мишића у Струганику.