МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ ГОСТОВАО НА ТРИБИНИ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ

Косово, Сирија, Америка

 

Новинар и војно политички коментатор Мирослав Лазански је на добро посећеној трибини одржаној у петак 28. септембра у мионичком Културном центру изнео своје виђење актуелних дешавања у вези сиријске кризе и улози Сједињених америчких држава у њој, а затим направио паралелу са дешавањима на Косову и Метохији с краја двадесетог века. Модел решавања кризе који су САД применили на Косову и Метохији, када су предводили оружану интервенцију без одлуке Уједињених нација, за сада не може да прође. Чињеница је да Амерички конгрес није одобрио нову авантуру, а то нису спремни да прате ни НАТО ни ЕУ. Такав исход представља и велику дипломатску победу Москве у овом рату око путева нафте и гаса. Падом Асадовог режима и доласком побуњеника на власт Русија би убрзо изгубила позицију главног снабдевача Европе гасом и Јужни ток би постао сувишан, што Кремљ не жели да дозволи-рекао је између осталог Лазански и додао да Асад има прилику да сломије отпор побуњеника, али да му се шансе драстично смањују уколико то не уради у наредних пола године.

Присутни су од познатог новинара и војно политичког коментатора могли чути да тренутна дешавања у Сирији и она на Косову и Метохији немају директне везе, али показују да свет данас и 1999. није исти.

- У Кремљу је тада столовао Јељцин на крају својих физичких и интелектуалних снага, а данас је ту Путин који је недавно јасно запретио да ће у случају спољне агресије Русија упутити војну помоћ сиријској влади. Сада на Косову и Метохији треба спасити што се спасити може. Мој став је да ми у косовском сукобу нисмо војнички капитулирали већ смо поражени политички и то пре 1999. године. Са Косова и Метохије је наша војска изашла са комплетним наоружањем и без ратних заробљеника, али грешка је што смо пропустили прилику да Албанце покушамо да смиримо економским потезима. Мислим да је Србији од трчања у Европску унију сада важније да се европски уљуди и среди и изађе из моралне кризе елите и широких маса. Докле год се ту не усправимо нема нам бољитка-закључио је Лазански и подвукао да држава мора перманентно и на све начине помагати српски живаљ на Косову и Метохији, јер докле год су они на својим огњиштима и држава званично не потпише признавање независности има наде.