ОБЕЛЕЖЕНА ДВАДЕСЕТОГОДИШЊИЦА ЛОКАЛНИХ НОВИНА

Из ''Записа'' се чита љубав према Мионици

 

Поводом две деценије од покретања мионичког локалног месечника ''Запис'' у Клубу Културног центра синоћ је одржан пригодни програм. Бројним пријатељима ''Записа'' из Мионице, Ваљева, Београда и дијаспоре, који су до последњег места испунили Клуб и летњу башту овдашње установе културе, најпре се обратио се в.д. директора Културног центра и садашњи уредник мионичких новина Предраг Коларевић. Он је између осталог истакао да се у сваком броју ''Записа'' чита велика љубав према Мионици и да га двадесетогодишња традиција и ентузијазам чланова редакције и бројних сарадника мионичких новина обавезују да учини све како би лист наставио да живи у име Мионице и њених житеља. Први број ''Записа'' је одштампан оловним словима на жућкастом папиру великог формата који носи патину старих српских новина, а светлост дана је угледао маја 1993. године. Колико је било са једне стране тешко, а са друге предивно покренути новине у једној малој средини каква је Мионица присутнима су предочили први директор и први уредник ''Записа'' Мирослав Трифуновић и Иван Огњановић. Они су најпре позвали присутне да се минутом ћутања ода почаст преминулим сарадницима мионичког листа који су у ''Запис'' уткали и део себе, а затим испричали лепу и узбудљиву причу о групи ентузијаста који су иако нису били новинарски професионалци успели да ураде оно што, нажалост, пре Другог светског рата није пошло за руком дописнику из Мионице и сараднику ''Времена'' Душану Трипковићу.

- Из авантуре духа која је постављањем монументалног споменика Ота Лога у центар Мионице покренута 1988. године, настали су Клуб Културног центра, грб општине Мионица и коначно ''Запис'', да би само пар година касније били одржани први ''Мишићеви дани'' који живе пуних седамнаест година – подсетио је Мирослав Трифуновић.

''Запис'' су читали и читају га у Београду, Ваљеву и још неколико градова Србије, а стизао је и до Беверли Хилса у САД-у, Париза, Лондона, Аустралије, Шведске и других крајева света до којих су доспели Мионичани. Лист је неколико пута мењао форму и формат, гасио се и поново успостављао, а поводом јубилеја мионичких новина уприличена је изложба ''Све форме Записа'' и приказани су кратки филмови ''Прва година Записа'' и ''Калеидоскоп''.