ИЗЛОЖБА НА ТЕМУ ВЕЛИКОГ РАТА

Макете и фотографије Музеја ваздухопловства

Синоћ је у Културном центру отворена изложба макета и фотографија везаних за Велики рат које се чувају у Музеју ваздухопловства. Поред фотографија првих српских пилота и важних личности и догађаја из тог времена, у Културном центру су изложене и реплике и макете неких од најбољих авиона које су користиле зараћене стране у највећем ратном сукобу који је свет до тада видео. Изложбу је отворио кустос Музеја ваздухопловства Бојан Вићентић, који је указао на неке у јавности мало познате историјске чињенице.

Слика: Са отварања изложбе

"Почеци борбене употребе авиона се управо везују за Велики рат, а наши први ратни пилоти били су обучавани у Француској захваљујући великом пријатељству наше две земље. Тадија Сондермајер, Петар Пјер Мариновић и Миодраг Томић су најпознатији међу њима и они су борбено летачко искуство стекли у француском ваздухопловству борећи се на западном фронту" истакао је Бојан Вићентић отварајући изложбу.

Специјални гост на отварању изложбе био је војни аташе Амбасаде Краљевине Белгије Жан Мари Фербер, а уметничком програму у којем су учествовали хор ученика ОШ ''Милан Ракић'' и млади песник Немања Шујдовић претходила је уводна реч директорке мионичке Библиотеке ''Милован Глишић'' Весне Марковић.