Преко конкурса Министарства за бригу о селу додељене две куће у мионичкој општини

На Конкурсу за доделу бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом а које спроводи Министарство за бригу о селу Јелени Јовановић из Наномира и Васи Благојевићу који се доселио из Сомбора у мионички крај, додељена су средства у износу од по 1,2 милиона динара за куповину куће у Вировцу и Мратишићу.
- Захваљујем се Влади Републике Србије и Министарству за бригу о селу на изузетној сарадњи и одличном прогараму који спроводе, а за који у нашој општини сваке године влада велика заинтересованост. Такође, честитам и Јелени и Васи и сигуран сам да ће им ова помоћ бити од великог значаја. Срећни смо када видимо да млади људи желе да ураде нешто за своју будућност, а ми смо ту да будемо подршка. Занимљиво је да се преко овог програма грађани досељавају у нашу општину и остају на селу што је свакако и био циљ. Имали смо случај брачног пара из Београда, а ове године и Васу који се доселио из Сомбора. Наставићемо да пружамо подршку и да утичемо на развој села. Захваљујући пројекту Кључких врела решавамо питање водоснабдевања у десет села, а ускоро почињемо и са реконструкцијом изворишта Орловац – рекао је Бобан  Јанковић, председник општине Мионица.
- Захваљујем се и Министарству за бригу о селу и општини Мионица на одобреним средствима и великој подршци при конкурисању – рекла је Јелена Јовановић која ће постати власница сеоског имања у Вировцу.
А млади Васа Благојевић из Сомобора ускоро ће постати нови становник општине Мионица.
-Захваљујем се на додељеном домаћинству које ми много значи. Успео сам и да се запослим, у локалној фирми, тако да за сада имам обезбеђено и стамбено питање – рекао је Благојевић.
Преко овог Конкурса закључно са овом годином, у мионичкој општини ово право је остварило петоро младих, а већ има заинтересованих и за следећу годину.
Циљ Конкурса јесте смањење миграторних кретања становништва која доводе до депопулације у руралним подручјима Србије, мотивисање сеоског становништва да остане на селу и подстицање младих да се врате на село решавањем стамбеног питања.